Sectorspecifieke vergunningen: C -> K
Café
Bij de uitbating van een café heb je vaak een combinatie van verschillende vergunningen nodig. Je kan bijvoorbeeld een toelating van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid nodig hebben wanneer je maaltijden serveert. Serveer je bij je eten ook sterke dranken, dan heb je ook een vergunning sterke dranken nodig en een moraliteitsattest.
Een volledig overzicht van welke vergunningen je mogelijk nodig hebt, kan je vinden op www.guidea.be/Vergunningen-attesten
Consumentenkrediet
Registratie en vergunning:
- “Bemiddelaars” in consumentenkrediet worden ingeschreven op een register bij de FSMA. Bemiddelaars in consumentenkrediet zijn bemiddelaars die consumentenkredietovereenkomsten (bv. leningen op afbetaling of kredietopeningen) voorstellen of aanbieden aan consumenten, die consumenten bijstaan bij de voorbereiding van het sluiten van consumentenkredietovereenkomsten, of die met consumenten consumentenkredietovereenkomsten sluiten namens een kredietgever in consumentenkrediet.
- “Kredietgevers” in consumentenkrediet moeten een vergunning verkrijgen van de FSMA. Kredietgevers in consumentenkrediet zijn personen of vennootschappen die consumentenkredieten (bv. leningen op afbetaling of kredietopeningen) toestaan aan consumenten.
Meer inlichtingen
FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten)
website – e-mail
Cosmetica (productie/invoeren/verdelen)
Wil je schoonheidsproducten invoeren, zelf produceren of verdelen, dan moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Je vindt alle informatie op de website van FOD Volksgezondheid. Enkele voorbeelden van producten die aan deze reglementering moeten voldoen zijn zeep, dagcrème, deodorant, nagellak, tandpasta, make-up, haarkleuring en zonnemelk.
Meer inlichtingen
Dienstencheque onderneming
Wil je een onderneming starten in de sector van de dienstencheques dan moet je een erkenning aanvragen bij het Vlaamse ministerie van Werk. Naast de erkenningsaanvraag moet je ook een verplichte informatiesessie bijwonen en een borgsom van 25.000 euro overmaken.
Meer inlichtingen
Dierenarts
Om je te vestigen als dierenarts moet je het wettelijk diploma kunnen voorleggen en je vervolgens inschrijven bij de Orde der Dierenartsen. Na deze inschrijving moet je een aanvraag tot erkenning richten aan de bevoegde dienst van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu. Daarna ontvang je een uitnodiging om de eed af te leggen.
Meer inlichtingen
FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu
website
Dieren (pension, asiel, kwekerijen, handel)
Je moet een erkenning aanvragen van je inrichting via Dierenwelzijn. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer informatie op de website van dierenwelzijn.
Diëtist / voedingsdeskundige / gezondheidscoach
Diëtist(e) is een wettelijk erkend beroep. Om het beroep uit te oefenen moet je een erkenning bekomen bij het Agentschap Zorg en Gezondheid en vervolgens een visum krijgen van de FOD Volksgezondheid. Je hebt ook een RIZIV-nummer is nodig om de verstrekkingen te kunnen aanrekenen aan de ziekteverzekering. Deze aanvraag gebeurt rechtstreeks bij het RIZIV.
Werk je als voedingsdeskundige of gezondheidscoach, dan moet je geen visum aanvragen. Je mag wel niet volledig dezelfde handelingen stellen als een diëtist en je kan geen terugbetalingen via het RIZIV bekomen.
Meer inlichtingen
Edele metalen
Iedere fabrikant, invoerder, groot- of kleinhandelaar of hersteller van werken uit edele metalen (goud, zilver of platina) moet jaarlijks ingeschreven zijn in het Waarborgregister van het Waarborgkantoor bij de Koninklijke Munt van België. De inschrijving en de jaarlijkse hernieuwing zijn kosteloos. Een niet-ingeschreven persoon mag geen enkel werk uit edelmetaal verkopen. Kopers van edelmetalen moeten je op eenvoudig verzoek de (hernieuwings-)kaart kunnen laten zien.
Meer inlichtingen
Koninklijke Munt van België
website
Fiscalist
zie Boekhouder
Garagehouder
Wanneer je een garage openhoudt, komen er heel wat verschillende afvalstoffen vrij. Voor elke soort afvalstoffen bestaat een specifieke reglementering wat betreft opslag, behandeling, afvoer,… Op de website van OVAM vind je een volledig overzicht van welke vergunningen je hiervoor eventueel nodig hebt. Bovendien zal je ook een aanvraag moeten doen voor het gebruik van commerciële nummerplaten bij het departement mobiliteit.
Geneesmiddelen en gezondheidsproducten
Je hebt een registratie of vergunning nodig voor het in de handel brengen, productie en distributie, van geneesmiddelen en gezondheidsproducten.
Meer inlichtingen
FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten)
website
Gezins- en ouderenhulp
Wil je werken als zorgkundige (bijvoorbeeld bejaardenhelp(st)er, verpleegkundige, gezinshelp(st)er, ziekenhuisassistent,..) , dan heb je een registratie en een visum nodig. Je kan dit aanvragen via het e-loket voor zorgberoepen (www.zorg-en-gezondheid.be/het-e-loket-voor-zorgberoepen)
Om een centrum kort verblijf of woonzorgcentrum te laten erkennen en uit te baten, heb je eerst een voorafgaande vergunning nodig. Met een voorafgaande vergunning kan je dan de nodige infrastructuur inrichten, maar mag je het woonzorgcentrum nog niet uitbaten. Om vervolgens erkend te worden, moet het centrum ook voldoen aan de erkenningsnormen. Om een erkenning te krijgen als centrum voor zorgafhankelijke ouderen (een rust- en verzorgingstehuis), gelden bijkomende voorwaarden.
Meer inlichtingen
Agentschap Zorg en Gezondheid
website
Hotel
Om een hotel uit te baten, moet je voldoen aan de openings- en uitbatingsvoorwaarden voor kamergebonden logies en aan de basisnormen voor logies. Bovenop deze voorwaarden moet je ook voldoen aan een aantal bijkomende voorwaarden om de benaming 'hotel’ te mogen dragen of verwante termen zoals hotellerie, motel of pension.
Meer inlichtingen
Toerisme Vlaanderen
website
Huwelijksbureaus/agentschappen
Er is een reglementering opgesteld over exploitatie van huwelijksbemiddeling die de consument beschermt. De wet verstaat onder huwelijksbemiddeling "iedere activiteit die erin bestaat om, tegen betaling, ontmoetingen aan te bieden tussen personen met als rechtstreeks of onrechtstreeks doel een huwelijk of een stabiele relatie tot stand te brengen". Dit beoogt dus huwelijksbureaus, maar ook bureaus, ontmoetings- of andere clubs voor zover deze activiteiten verrichten in het kader van de definitie van huwelijksbemiddeling. Klanten hebben recht op een wettelijke termijn van 7 werkdagen om zonder kosten of vergoeding af te zien van het ondertekende contract. Voor deze termijn verstreken is mag het huwelijksbureau geen enkele betaling vragen.
Om een huwelijksbemiddelingsactiviteit uit te oefenen, moet je de onderneming inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen als huwelijksbureau/ontmoetingsbureau (Nacebel-code 9609102). Je moet daarnaast de bepalingen naleven voorzien door de wet van 9 maart 1993 ertoe strekkende de exploitatie van huwelijksbureaus te regelen en te controleren. Tenslotte moet je ook verplicht het typecontract gebruiken conform de bepalingen van het koninklijk besluit van 18 november 2005 betreffende het typecontract voor huwelijksbemiddeling. Het contract moet letterlijk de inhoud van het wettelijke typecontract overnemen zonder de volgorde, de vorm of de inhoud ervan te wijzigen.
Meer inlichtingen
FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie
website
Implantaten (verstrekker van -)
Op de website van het RIZIV vind je meer informatie over de uitoefening van dit beroep. Je kan een RIZIV-nummer krijgen na de beslissing van een erkenningsraad (ingesteld binnen het RIZIV).
Meer inlichtingen
RIZIV
Kampeerterreinen
Om een kampeerterrein uit te baten, moet je voldoen aan de openings- en uitbatingsvoorwaarden voor terreingebonden logies en aan de basisnormen voor logies. Bovenop deze voorwaarden moet je ook voldoen aan een aantal bijkomende voorwaarden om de benaming 'kampeerterrein’ of ‘camping’ te mogen dragen.
Meer inlichtingen
Toerisme Vlaanderen
website
Kapper / kapster
De beroepsbekwaamheid voor kappers is afgeschaft sinds 1 januari 2018, je kan dus zonder een specifiek diploma een kapperszaak openen.
Kinderopvang
Voor de regelgeving rond kinderopvang neem je contact op met Kind & Gezin. Er zijn bijvoorbeeld verschillen tussen gezinsopvang en groepsopvang. Afhankelijk van hoeveel kinderen je wenst op te vangen en in welke leeftijdscategorieën kan je een attest van toezicht of een erkenning aanvragen. Er zijn ook verschillende subsidiemogelijkheden.
Meer inlichtingen
Kind & Gezin
Website
Kinesist
Je ontvangt een erkenning van de Vlaamse overheid zodra je je diploma van kinesitherapeut behaald hebt. Dit erkenningsbesluit ontvang je per post enkele weken na je diploma-uitreiking. Met vragen over Nederlandstalige dossiers kan je terecht bij het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. Na de erkenning ontvang je ook automatisch een visum van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorgberoepen/kinesitherapeuten). Je hoeft hiervoor dus geen aanvragen te doen.
Je hebt een RIZIV-nummer nodig om de verstrekkingen te kunnen aanrekenen aan de ziekteverzekering. De aanvraag gebeurt rechtstreeks bij het RIZIV (na erkenning van de uitoefening van het zorgberoep door het Agentschap Zorg en Gezondheid).
Meer inlichtingen
RIZIV - Dienst geneeskundige verzorging
website
Kansspelen
Er zijn afhankelijk van de soort inrichting verschillende vergunningen die worden uitgereikt door de Kansspelcommissie.
Casino's, speelautomatenhallen en wedkantoren kunnen bij de Kansspelcommissie een aanvullende vergunning aanvragen om hun kansspelen ook via het internet aan te bieden.
Meer inlichtingen
FOD Justitie
De Kansspelcommissie
website