beroepen uitgebeeld

Sectorspecifieke vergunningen

Sectorspecifieke vergunningen: L -> S

Landmeter-experten  

Om de titel van landmeter-expert te krijgen, moet je je laten beëdigen voor de Rechtbank van Eerste Aanleg van het gerechtelijk arrondissement waar je je vestigt en je inschrijven op de Federale lijst van Landmeters-experten.  

Meer inlichtingen

FOD Economie
website

Leasing of financieringshuur  

Wanneer je onroerende leasingactiviteiten verricht, moet je over een erkenning beschikken. Het aanvraagformulier is beschikbaar bij de FOD Economie, algemene Directie Economische Reglementering – Dienst Krediet & Schuldenlast.  

Meer inlichtingen

FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie   
website

Logopedisten  

Je moet een erkenning van de Vlaamse overheid aanvragen zodra je je diploma van logopedist behaald hebt (www.zorg-en-gezondheid.be/zorgberoepen/erkenning/paramedisch).  Na de erkenning ontvang je ook automatisch een visum van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid (https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorgberoepen/paramedische-beroepen/logopedist).   

Als logopedist heb je een RIZIV-nummer nodig om de logopedieverstrekkingen te kunnen aanrekenen aan de ziekteverzekering. De aanvraag gebeurt rechtstreeks bij het RIZIV (na erkenning van de uitoefening van het zorgberoep door het Agentschap Zorg en Gezondheid).  

Meer inlichtingen

RIZIV contactformulier

Luchthavenvervoer

(zie ook vervoer)  

Dit valt onder ‘diensten voor het verhuren van een voertuig met bestuurder’.  Voor deze vorm van personenvervoer is de gemeentelijke overheid bevoegd. Let op: vanaf 9 inzittenden + 1 bestuurder is een vergunning bij de FOD Mobiliteit en Vervoer nodig.

Maatwerkbedrijf 

Wil je je onderneming laten erkennen als een maatwerkbedrijf of een maatwerkafdeling, dan moet je hiervoor een erkenning aanvragen bij het Departement Werk en Sociale Economie.

Meer inlichtingen

Departement Werk en Sociale Economie
website 

Masseur / masseuse   

Wettelijk gezien hoef je sinds 1 januari 2018 geen beroepskennis meer aan te tonen om te werken als masseur/masseuse in Vlaanderen. 

Nachtwinkel  

Nachtwinkels moeten gesloten zijn tussen 7 en 18 uur, behalve als een gemeentelijk reglement andere sluitingsuren vastlegt.  Er zijn drie voorwaarden om een nachtwinkel te kunnen uitbaten:  

  1. De netto-verkoopoppervlakte mag niet groter zijn dan 150m²  
  2. Er mag geen andere activiteit dan de verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen uitgeoefend worden  
  3. Er moet op een duidelijke en permanente manier “nachtwinkel” vermeld staan  

Een gemeentelijk reglement kan altijd bepalen dat er voorafgaand een vergunning verleend moet worden door het college van burgemeester en schepenen. De criteria daarvoor moeten verduidelijkt worden in een gemeentelijk reglement.  

Meer inlichtingen

FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie  
Website 

Notaris 

Wie je starten als notaris, dan moet je onder andere een Belgisch diploma van licentiaat/master in het notariaat bezitten (5 jaar rechten + 1 jaar notariaat), een driejarige stage doorlopen en vervolgens slagen voor een schriftelijke en mondelinge proef.  
Voor meer informatie hierover en verdere regelgeving, contacteer de Federatie van het Belgisch Notariaat. 

Meer inlichtingen

Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat  
website 

Opticien / optometrist

Je hebt als opticien een erkenningsnummer nodig voor de terugbetaling van de ziekteverzekering. Je kan een RIZIV-nummer krijgen na een beslissing van een erkenningsraad (ingesteld binnen het RIZIV).   Wanneer je bijvoorbeeld oogmetingen wil uitvoeren of lenzen aanpassen, dan moet je over een erkenning of derogatie en een visum van orthoptist-optometrist beschikken. 

Meer inlichtingen

RIZIV contactformulier

Orthopedist  

De ziekteverzekering komt tegemoet in de prijs van bepaalde verstrekkingen die je mag verlenen wanneer je een erkenningsnummer hebt van het RIZIV.  

Meer inlichtingen

RIZIV
Galileelaan 5/01
1210 Brussel
contactformulier

Ouderenvoorziening (rusthuizen, serviceflats, dagverzorgingscentra,…)  

Zie gezins- en ouderenhulp

Podoloog  

Sinds 1 oktober 2016 moet je in het bezit zijn van een erkenning of een voordeel op basis van verworven rechten (derogatie) om als podoloog te mogen werken.   Je hebt ook een RIZIV-nummer nodig om de verstrekkingen te kunnen aanrekenen aan de ziekteverzekering. Deze aanvraag gebeurt rechtstreeks bij het RIZIV.   

Om te werken als voetverzorg(st)er of pedicure is er geen verplichting meer om je beroepskennis te bewijzen sinds 1 januari 2018.  

Meer inlichtingen

FOD Volksgezondheid
Website

Privédetective   

Wie wil starten als privédetective moet bij de minister van Binnenlandse Zaken een vergunning bekomen. Daarnaast heb je ook een identificatiekaart nodig om je activiteiten uit te oefenen.  Let op, je mag ook pas publiciteit maken voor je activiteiten wanneer je effectief over de vergunning beschikt.   

Meer inlichtingen

FOD Binnenlandse Zaken  
website 

Psycholoog  

Wil je starten als psycholoog, dan moet je een erkenning aanvragen bij de psychologencommissie. De inschrijving is wettelijk verplicht. De titel van psycholoog is in België immers bij wet beschermd, om ze te mogen dragen moet je beschikken over een diploma ‘Master in de psychologie’.  

Meer inlichtingen

Psychologencommissie     
website 

Reisorganisator / reisbureau 

Als je pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten verkoopt, dan moet je bepaalde wettelijke verplichtingen respecteren.  

De wet van 21 november 2017 bepaalt de rechten en de plichten van de reiziger, de organisator, de doorverkoper en de professioneel die een gekoppeld reisarrangement aanbiedt.  De wet is van toepassing op alle overeenkomsten gesloten op of na 1 juli 2018. Contracten gesloten vóór 1 juli 2018 blijven onderworpen aan de wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling.  

Meer inlichtingen

FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie   
website  

Consumenten kunnen terecht bij de Geschillencommissie Reizen

Restaurant  

Bij de uitbating van een restaurant of als traiteur heb je vaak een combinatie van verschillende vergunningen nodig. Je moet bijvoorbeeld een toelating van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid hebben wanneer je maaltijden serveert. Serveer je bij je eten ook sterke dranken, dan heb je ook een vergunning sterke dranken nodig en een moraliteitsattest.  

Een volledig overzicht van welke vergunningen je mogelijk nodig hebt, kan je vinden op  https://www.guidea.be/Vergunningen-attesten

Wanneer je catering en/of restaurantdiensten biedt, moet je gebruik maken van een geregistreerd kassasysteem indien de jaaromzet, exclusief btw, meer dan 25.000 euro bedraagt. Voor de berekening van deze drempel wordt de omzet op dranken niet meegerekend.  Meer informatie vind je op de website van de FOD Financiën

Schoonheidsspecialiste / Permanente make-up

Wanneer je als schoonheidsspecialiste permanente make-up aanbrengt, moet je je registreren bij de FOD Volksgezondheid. De activiteit wordt gelijkgesteld met een tatoeage. Daarom is de registratie, net zoals bij de tatoeëerders, noodzakelijk.  

Meer inlichtingen

FOD Volksgezondheid  
website

Slager-groothandelaar / Beenhouwer spekslager  

Voor de uitoefening van het beroep moet je geen specifiek diploma meer kunnen voorleggen sinds 1 januari 2018. Je zal wel een toelating moeten aanvragen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.

Pomphouder 

Als pomphouder heb je een vergunning ‘Energieproducten en Elektriciteit – andere dan onder de schorsingsregeling inzake accijnzen’ nodig.

Meer inlichtingen

FOD Financiën
website 

 

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: