Ruimtelijke kwaliteit, duurzaamheid en circulariteit
Het begrip ‘ruimtelijke kwaliteit’ laat zich moeilijk definiëren, maar kan worden opgevat als de waardering van de ruimte (door de gebruikers, de gemeenschap, …). Ruimtelijke kwaliteit gaat over de kwaliteit van de ruimte waarin we wonen, werken en recreëren en wordt vaak beschouwd als de optelsom van de gebruikswaarde, de belevingswaarde en de toekomstwaarde. Het gaat daarbij o.a. over het behouden en waar mogelijk verstreken van de kernkwaliteiten, het zorgvuldig gebruikmaken van de ruimte en het waarborgen van de kwaliteit van het milieu en de leefomgeving.
Van brownfieldprojecten wordt gevraagd dat ze ‘duurzaam’ zijn, met meerwaarde op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Er wordt verwacht dat ze toekomstgericht en toekomstbestendig zijn, met hogere duurzaamheids- en kwaliteitsambities dan wettelijk verplicht, in optimale afstemming op de opportuniteiten van de site en haar omgeving. Bij voorkeur vervullen ze een voorbeeldfunctie inzake doorgedreven duurzaamheid, innovatief karakter, verhoogde tewerkstelling, versterking van de attractiviteit van de kernen, landschapsbeleving, herwaardering onroerend erfgoed, langetermijnbeheer…
Hoe een kwaliteitsvolle en toekomstbestendige (her)ontwikkeling tot een bedrijventerrein aangepakt kan worden, is beschreven in de handleiding (her)ontwikkeling bedrijventerreinen (VLAIO). Aan de hand van zes bouwstenen bespreken we de kwaliteitsverwachtingen voor een bedrijventerrein.
Brownfieldprojecten betreffen echter vaak ook gemengde herontwikkelingen (wonen-werken-…). Mogelijke inspiratie om het kwaliteitsniveau, de duurzaamheid en de positieve impact van diverse projecten te verhogen, is hier terug te vinden:
- Ruimtelijk rendement en 10 kernkwaliteiten
- Aan de slag met de 10 kernkwaliteiten
- Voorbeeldprojecten Ruimtelijk Rendement
- Handleiding kwaliteitsvolle herontwikkeling bedrijventerreinen
- Leidraad Ruimtelijk-economisch onderzoek
- Van leegstand naar verweven werklocaties
- Pilootprojecten terug in omloop
- Gezonde gemeente
- Gezonde publieke ruimte
- Circulair bouwen
- Tracimat (sloopbeheerorganisatie)
- Kennisnetwerk bedrijventerreinmanagement
- Tijdelijke gebruiken