Opleidingen ondernemerschapscompetenties: subsidies
Samengevat
Wat houdt de maatregel in
Levenslang leren is voor iedereen een cruciaal gegeven maar vooral voor een (toekomstige) ondernemer is het in de steeds sneller evoluerende wereld cruciaal. Er bestaan heel wat tussenkomsten voor het volgen van opleidingen die je ondernemerschapscompetenties versterken zowel bij de voorbereiding van de start van de onderneming als erna.
In deze maatregel geven we een overzicht van de belangrijkste overheidsinitiatieven.
Aanmoedigingspremie opleidingskrediet
Werk je in de privésector en onderbreek je jouw loopbaan om een opleiding te volgen in het kader van een ondernemerschapstraject? Dan kom je misschien in aanmerking voor een aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid.
De premie is een aanvullende uitkering die je ontvangt boven op jouw onderbrekingsuitkering van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Om in aanmerking te komen voor de aanmoedigingspremie opleidingskrediet moet je tijdskrediet opnemen van de RVA met motief opleiding.
De overige voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze premie vind je terug op Aanmoedigingspremie opleidingskrediet privésector.
Kmo-portefeuille
Ben je al ondernemer dan kan je voor je eigen opleiding, net als voor die van je werknemers, terecht bij de Kmo-portefeuille. Via deze maatregel kan je tot 30% (kleine onderneming) steun genieten voor het volgen van een opleiding.
Meer informatie over de voorwaarden kan je terugvinden op www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/kmo-portefeuille.
Jumpstarters
Ben je werkzoekend, werk je deeltijds of word je bedreigd door ontslag? Wil je de draad terug oppikken of ben je nieuw in ons land? En zou je een eigen zaak willen opstarten, dan is ‘Jumpstarters’ misschien iets voor jou. Wanneer je toegelaten wordt door VDAB biedt Jumpstarters je gratis persoonlijke begeleiding om jouw ondernemersidee te verkennen en de haalbaarheid ervan in kaart te brengen. Dit gebeurt aan de hand van een haalbaarheidsstudie, een ondernemersplan en een persoonlijk actieplan waarbij je werkt aan het versterken van jouw ondernemersvaardigheden.
Bekijk alle voorwaarden in de Expertisedatabank van VLAIO Jumpstarters - Droom je van een eigen zaak?.
Opleidingscheques
Voor je start met een onderneming, kan je als werknemer reeds opleidingen volgen om je voor te bereiden op deze start. Hiervoor kan je als werknemer, wanneer je aan specifieke voorwaarden voldoet, opleidingscheques aanvragen. Je betaalt dan zelf maar de helft van het inschrijvingsgeld en cursusmateriaal. De Vlaamse overheid betaalt de andere helft.
Per schooljaar (periode van 1 september tot en met 31 augustus) kan je een opleidingscheque ontvangen dat gelijk is aan de helft van het factuurbedrag van de opleiding en dit tot een maximum van € 125. In bepaalde gevallen kan je zelfs genieten van een verhoogde steun.
Alle voorwaarden voor het gebruik van opleidingscheques vind je terug op de webpagina Opleidingscheques voor werknemers.
Vrijstelling inschrijvingsgeld
Als je een opleiding volgt bij een centrum voor volwassenonderwijs, kan het inschrijvingsgeld in bepaalde situaties gedeeltelijk of volledig vrijgesteld worden.
Of je volledig of gedeeltelijk vrijgesteld wordt voor het betalen van je inschrijvingsgeld hangt af van je persoonlijke situatie.
De voorwaarden kan je terug vinden op de webpagina Vrijstelling van inschrijvingsgeld in het volwassenenonderwijs.
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel én andere maatregelen in de Subsidiedatabank van VLAIO? Dat kan via de gratis Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank.
Contact
Een overzicht van de fysieke kantoren van VLAIO kan je vinden op de website > adressen. Neem bij voorkeur contact op met VLAIO via e-mail of telefoon. Toch iets via de post bezorgen? Alle VLAIO-kantoren hebben voortaan het onderstaande postadres.
1210 Brussel
België