AgroEcology Partnership
Het AgroEcology partnership is opgericht in het kader van Horizon Europe samenwerkingsinitiatieven. Partnerships, de opvolgers van onder meer het ERANET programma, dienen om globale uitdagingen aan te gaan en modernisatie te verwezenlijken door middel van gerichte onderzoek- en ontwikkelingsactiviteiten. De EU en aanverwante landen spelen hier een grote rol in, evenals de privésector, kennisinstellingen en andere betrokkenen.
Het concept “agro-ecologie” duidt op een ecologische benadering van landbouw door middel van optimaal gebruik van natuurlijke processen, hulpbronnen en diensten, waarbij deze zo min mogelijk worden beschadigd. Het AgroEcology partnership richt zich specifiek op de ontwikkeling van “living labs” en onderzoeksinfrastructuur om de transitie naar ecologische landbouw te verwezenlijken.
Een “living lab” is een open innovatie-ecosysteem waarbij innovaties uitgetest worden in het echte leven, over de tijd heen, en met meerdere betrokken belanghebbenden (EN: stakeholders). “Living labs” worden specifiek aangemoedigd in de context van het AgroEcology partnership, maar zijn niet verplicht: andere projecten die de agro-ecologische transitie bevorderen komen ook in aanmerking.
Het partnership voorziet een samenwerking van ongeveer 66 subsidie-agentschappen en betrokken partijen om samen Co-Fund oproepen te organiseren gericht op de Europese transitie naar ecologische landbouw, onderzoek in de desbetreffende vakgebieden te stimuleren, en beleid te sturen. De Europese commissie voorziet een top-up om meer projecten te kunnen laten goedkeuren.
Een eerste co-fund oproep is gelanceerd op 15 februari 2024. Deze oproep focust op twee brede thema’s:
- Agro-ecologie op niveau van de boerderij (EN: agro-ecology at the farm level)
- Agro-ecologie op niveau van het landschap (EN: agro-ecology at the landscape level)
Een projectaanvraag voor het AgroEcology partnership dient aanvragers van minstens drie van de participerende landen (meer info hieronder over participerende landen) te hebben. Meer details over deze oproep in het algemeen kan je hier vinden.
Na deze eerste Co-Fund oproep voorziet het AgroEcology partnership nog 6 jaarlijkse oproepen. Thema’s kunnen verschillen van deze, maar zullen steeds passen in het plan om een transitie naar agro-ecologie in Europa te verwezenlijken.
Samenstelling van het consortium
De volgende landen hebben deelnemende entiteiten die subsidies kunnen aanvragen in het partnership, en waarmee samenwerkingen mogelijk zijn.
- België
- Zowel Vlaanderen als Wallonië
- Cyprus
- Denemarken
- Duitsland
- Estland
- Finland
- Frankrijk
- Hongarije
- Ierland
- IJsland
- Italië
- Litouwen
- Nederland
- Noorwegen
- Portugal
- Roemenië
- Slovenië
- Slowakije
- Spanje
- Turkije
- Zweden
- Zwitserland
Status
Het AgroEcology partnership loopt van 2024 t.e.m. 2030.
Ingezette programma's
VLAIO participeert met:
- landbouw (LA)-traject
- voor onderzoeksinstellingen en kennisinstellingen
- tot 90% van het budget wordt gefinancierd door VLAIO
- werkt via de specifieke internationale aanvraagtemplate
- onderzoeksproject en ontwikkelingsproject
- voor ondernemingen
- subsidieerbaar percentage tussen 25% en 60%
Doelgroep
De doelgroep is breed. Kennisinstellingen die werken met de agro-ecologische transitie kunnen zich aanmelden voor een landbouwtraject. Landbouw- en andere ondernemingen die zich hierbij willen aansluiten kunnen dit doen in samenwerking met een kennisinstelling.
Alle ondernemingen die instaan voor de transitie naar ecologische landbouw komen eveneens in aanmerking via een onderzoeks- of ontwikkelingsproject.
Meer informatie
Documenten voor indiening
In het kader van LA-trajecten: AgroEcology partnerhsip annex LA-TR - Annex aan AgroEcology partnership projectvoorstellen voor LA-trajecten
In het kader van bedrijfsprojecten: volg de online aanvraagprocedure van een onderzoeksproject of een ontwikkelingsproject. Vergeet niet aan te vinken dat jouw project kadert binnen een internationale projectaanvraag!