Circulariteit voor kappers
The Green Scissors is een Europees initiatief dat zich richt naar de kappersbranche op het gebied van circulaire economie en duurzaamheid.
De kapperssector in ons land is een heel belangrijke sector. Met afgerond 13.350 kappers in België pronkt deze sector met stip op 1 in de lijst van vaakst voorkomende consumentgerichte activiteiten, gevolgd door restaurants (+- 9.400) en cafés (+- 9.100). Circulariteit is nodig in alle sectoren, dus waarom niet in één van de grootste sectoren in ons land?
Oostkampse oproep voor kappers
De gemeente Oostkamp riep recent de kappers op z’n grondgebied op om in te stappen in het project Hair Recycle, dat geknipt haar nuttig gebruikt.
Geknipte haren is eigenlijk afval en dat moet verwerkt worden. Via het project Hair Recycle worden haren hergebruikt, bijvoorbeeld voor pruiken maar ook voor het zuiveren van waterlopen en de behandeling van brandwonden. Het project Hair Recycle doet net dat: verzamelen van haren bij Belgische kapsalons en deze opnieuw gebruiken in de circulaire economie.
Wie zich aansluit bij Hair Recycle krijgt haarzakken ter beschikken om de afgeknipte haren in te verzamelen. De organisatie staat in voor de ophaling. De kappers besparen niet alleen de afvalkosten. Ze krijgen ook een sticker die toont dat ze ecologisch verantwoord ondernemen. Omdat het gemeentebestuur van Oostkamp circulaire economie wilt stimuleren, nodigt ze de kappers uit om in te stappen in dit duurzaam project door de kosten van het eerste jaar lidmaatschap op zich te nemen.
The Green Scissors – Europees initiatief voor een circulaire en duurzame kappersbranche
Na vier jaar onderzoek ontdekte het initiatief The Green Scissors al meer dan achttien verschillende manieren om haar te hergebruiken als grondstof. Er werd uiteindelijk gekozen om de focus te leggen op hergebruik als compost voor de landbouw. De resultaten hebben aangetoond dat haar dat beschikbaar is bij kapsalons kan worden omgezet in extra voedingsstoffen voor landbouwgewassen en dus niet langer enkel kan dien om energie op te wekken bij de verbranding van de haren.
Afval omzetten in een nieuw grondstof
Bij The Green Scissors heerst het geloof dat er sterk moet ingezet worden op circulaire economie. Door samenwerking met The Green Scissors wordt afval omgezet in een nieuwe grondstof, waardoor de sector evolueert van een lineaire economie naar een circulaire economie. Bovendien bieden ze via informatiedeling ook de mogelijkheid aan de kapperssector om de impact van hun inspanningen te delen met de buitenwereld. Op die manier verhoogt het imago van de sector.
In een interview met De Kapper legt Andres het proces uit: “Het proces om het haar om te zetten in compost is gecompliceerd, maar daar zijn de kappers natuurlijk niet verantwoordelijk voor. Het enige wat saloneigenaren hoeven te doen, is zich inschrijven, haar verzamelen en de pick-up van de opvangbak inplannen. Wij doen de rest. Het ingezamelde haar gaat naar onze vestiging in Amsterdam voor kwaliteitscontrole en wordt versnipperd van 1mm tot maximaal 5mm. Onze kwaliteitscontrole bestaat uit het elimineren van elke vorm van vervuiling zoals kunststof of kunststofverlenging die in onze bakken zou kunnen voorkomen. We verzamelen het haar in Big Bags en we identificeren de kappers die de Big Bag hebben gebouwd. Vervolgens worden de Big Bags naar Appeldoorn getransporteerd waar zich de composteringsinstallaties van GreenFerm bevinden. GreenFerm voegt het haar toe aan het composteringsproces als eiwit in de voedingsstoffen van de EcoSuperCompost. Nadat de EcoSuperCompost is gemaakt en klaar is voor gebruik, wordt het naar de boeren getransporteerd zodat zij er hun land kunnen mee kunnen bewerken en alle voedingsstoffen die uit het haar komen terug naar de natuur gaan. Het gehele proces staat onder controle van The Green Scissors CoC (Chain of Custody) procedure, dat voor elke kapper precies weet waar het haar uiteindelijk gebruikt is.