De Vitrine

Groningen haalt inspiratie voor ontmoetingsplek in Japan

Groningen
|
Bron: Vollmer+partners

Michi-no-Eki?

Michi-no-Eki is ontstaan in de jaren negentig in Japan. Het is een netwerk aan plekken die door de overheid werden ingericht langsheen de autowegen. Reizigers en passanten kunnen er letterlijk en figuurlijk hun batterijen opladen. Eten, drinken, toiletten, brandstoffen en gratis Wi-Fi zijn er allemaal aanwezig. Maar de Michi-no-Eki ‘s zijn zomaar servicestations. Ze zijn een dynamische verpersoonlijking van de regio. Ze bieden een soort voorproefje van wat er allemaal te vinden is in de directe omgeving. Lokale producten, typische architecturen, bezienswaardigheden of belangrijke weetjes worden in de verf gezet. Ze zijn dus ook allemaal verschillend en vaak een bestemming op zich. Nog bijzonder is de aanwezigheid van lokale gidsen die de bezoekers informeren en warm maken voor een bezoek aan de regio. Niet uitzonderlijk komen de lokale gemeenschappen samen in de Michi-no-Eki om er voorstellingen te geven of activiteiten te organiseren. Ze zijn dus een belangrijke schakel in de gemeenschap als ontmoetingsplek.

Michi Noeki

Het idee van de Michi-No-Eki inspireerde de stad Groningen en architectenbureau Vollmer en Partners om een gelijkaardig concept te introduceren, maar afgestemd op de lokale bevolking. Zo zijn de Groningse buurtontmoetingsplekken niet alleen bedoeld voor passanten, maar vooral voor de buurtbewoners zelf. Ze kregen de naam Michi Noeki. Ze voorzien in een aantal basisbehoeften maar moeten vooral een belangrijke rol opnemen in de samenleving. 

Bron: Vollmer+partners - ‘Parkeerplaats naast de zitplekken van Michi-Noeki’ door Rufus de Vries

Oosterparkwijk 

In het najaar van 2023 opende de eerste Michi Noeki in de Oosterparkwijk in Groningen. Deze doet dienst als ongedwongen plaats waar je iets kan eten of drinken, naar het toilet kan, de batterijen van smartphone of laptop kan opladen, enzovoort. Maar het sociale aspect, gewoon een praatje maken, is ook erg belangrijk. Het is in de buurt een belangrijk instrument om eenzaamheid tegen te gaan. De Michi Noeki wordt uitgebaat door lokale vrijwilligers die je graag vertellen over het laatste nieuws uit de wijk of de komende wijkactiviteiten. Na een wijkstemming werd besloten om ook een viswinkel in de Michi Noeki op het Wielewaalplein te integreren. De kiosk kreeg de naam ‘Viskiosk Moi Eem’.

Functionaliteit

De Michi Noeki in Groningen telt twee kenmerkende schuine daken waardoor het als een soort sculptuur in de omgeving staat. Op die daken liggen zonnepanelen. De ontwerpers willen zo de buurtbewoners inspireren om zelf ook hun woning te verduurzamen. Na onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen werd geadviseerd om toekomstgericht bijkomende functionaliteiten te koppelen aan de Michi Noeki. Ze kunnen bijvoorbeeld dienst doen als schakel in het deelmobiliteitsnetwerk of als verzamelpunt voor pakketleveringen. 

Delen:

Jouw mening:
0
0
0
0