Kamperen in het stadspark met de Buurtcamping

Dit bijzondere initiatief, dat inmiddels in tientallen steden in Nederland wordt georganiseerd, tovert parken om tot tijdelijke kampeerplekken waar buurtbewoners van alle achtergronden samenkomen. Het doel? Verbinding, ontmoeting en een vakantiegevoel dichtbij huis.
Een minivakantie in eigen stad
Amsterdam, Utrecht, Arnhem, Den Haag en Zwolle zijn slechts enkele van de steden waar de Buurtcamping jaarlijks neerstrijkt. Deelnemers zetten hun tent op en genieten van een weekend vol activiteiten: van gezamenlijke maaltijden en sporttoernooien tot kampvuren en muziekoptredens. Het idee is simpel: iedereen is welkom, ongeacht leeftijd, achtergrond of inkomen. Ook voor mensen die zich een vakantie buitenshuis niet kunnen veroorloven, biedt de Buurtcamping een uitgelezen kans om toch een vakantiegevoel te ervaren. Het initiatief brengt mensen dichterbij. Veel buren kennen elkaar niet. De initiatiefnemers getuigen dat er op de Buurtcamping vriendschappen en zelfs gemeenschappen ontstaan.
Samen bouwen aan een hechte buurt
De kracht van de Buurtcamping zit in de samenwerking. Vrijwilligers uit de wijk helpen met de opbouw van de camping, lokale ondernemers en organisaties dragen bij met activiteiten of sponsoring en buurtbewoners nemen zelf een actieve rol in de organisatie. "Het is geweldig om te zien hoe mensen zich inzetten voor hun eigen buurt," zegt Fiep Nijhof, projectleider bij de Buurtcamping. "Het gaat niet alleen om het kamperen, maar ook om het samen creëren van een plek waar iedereen zich welkom voelt."
Van buurtbewoner tot campingbeheerder
Voor wie enthousiast raakt en zelf een Buurtcamping wil organiseren, biedt de stichting ondersteuning. Iedereen kan zich aanmelden als campingbeheerder en krijgt begeleiding bij het regelen van vergunningen, sponsoren en de organisatie van activiteiten. Het doel is om in zoveel mogelijk wijken een Buurtcamping te laten doorgaan.
Een traditie die blijft groeien
Sinds de start in 2013 is de Buurtcamping uitgegroeid tot een begrip in Nederland. Elk jaar komen er nieuwe locaties bij en het enthousiasme blijft groot. Gemeenten en sociale organisaties ondersteunen het initiatief, omdat het bijdraagt aan sociale cohesie en inclusie. "In een tijd waarin individualisering toeneemt, is het belangrijk om manieren te vinden waarop mensen elkaar écht ontmoeten," zegt Schaepman. "De Buurtcamping bewijst dat een simpel concept als samen kamperen kan zorgen voor blijvende verbindingen."
Stimulans voor de stad
In Amsterdam bestaat de Buurtcamping al 10 jaar. In 2025 strijkt de camping neer in maar liefst 8 parken. Het bewijst meteen ook het belang en het succes van het concept. Bovendien deelt iedereen er ervaringen, leuke winkels of fijne plekken. Het zal ongetwijfeld leiden tot een stimulans voor de stad. Het kan dus ook in het kader van kernversterking ingezet worden. Veel steden en gemeenten beschikken ondertussen over groenplekken in hun kernen. Door er een kampeerevent te organiseren en samen te werken met bewoners en ondernemers ontstaan veel kansen voor kruisbestuiving en de versterking van het gemeenschapsgevoel.