Mâcon, van kleurrijke straten tot nationale erkenning
Straat in verval
Rue Franche ligt aan de rand van het centrum van Mâcon en staat al enkele jaren onder druk. De straat zelf kan een opfrisbeurt gebruiken. De handel en horeca trekken er stelselmatig weg. Dankzij de randligging ten opzichte van het commerciële hart vinden voetgangers niet altijd de weg naar de straat. Het is een vicieuze cirkel die doorbroken moest worden. Met kleurrijke streetart kiest de stad in afwachting van een meer ingrijpend aanpak voor een tijdelijke maar bijzondere ingreep. Doel is om de straat weer te betrekken bij de commerciële dynamiek van het centrum en extra bezoekers naar de straat te lokken.
Een veld van madeliefjes
Voor de streetart gaat de stad in zee met kunstenares Marylin Jurado, een artieste uit Serrières. Jurado is geen onbekende in Mâcon: tijdens de afgelopen eindejaarsfeesten decoreerde ze al verschillende etalages in het stadscentrum. Haar nieuwe werk in de Rue Franche is echter van een heel andere schaal.
Grootschalig en kleurrijk
Het fresco, dat maar liefst 400 m² beslaat, strekt zich uit over bijna de volledige straatlengte. Jurado koos voor een ontwerp van madeliefjes op een groene achtergrond, met subtiele bloemmotieven die voorbijgangers uitnodigen om verder te wandelen en de straat in al haar glorie te ontdekken. In 22 dagen schilderde de artieste meer dan 10 uur per dag het bloemenveld volledig met de hand. Het resultaat: een betoverend kunstwerk dat de Rue Franche drie jaar lang zal sieren – zolang de straat niet gerenoveerd wordt.
Educatieve en sociale meerwaarde
De streetart is intussen een ware trekpleister geworden voor het stadscentrum. Scholen en jeugdgroepen brengen geregeld een bezoek aan de Rue Franche om er op zoek te gaan naar de minutieus geschilderde insecten tussen de bloemen. Daarmee biedt het fresco niet alleen een visuele meerwaarde, maar draagt het ook bij aan de educatieve en recreatieve functies van de stad.
Stedelijke kunst als motor voor verandering
Het initiatief is een treffend voorbeeld van hoe stedelijke kunst kan bijdragen aan de esthetiek en dynamiek van een buurt. De heropleving van de Rue Franche maakt deel uit van een bredere inspanning van Mâcon om haar stadscentrum aantrekkelijker te maken en nieuwe impulsen te geven aan de lokale economie. Die inspanningen blijven niet onopgemerkt. Onlangs werd Mâcon geselecteerd voor deelname aan het nationale programma ‘Mon centre-ville 2030’ van de Agence Nationale de la Cohésion des Territoires (ANCT). Uit veertig kandidaten was Mâcon één van de vijf steden die dankzij haar specifieke kenmerken werd uitgekozen.
Mon centre-ville 2030
Binnen het programma Mon centre-ville 2023 krijgen de geselecteerde gemeenten begeleiding bij de commerciële transitie van hun stadscentrum. Het doel van het programma is om te antiperen op toekomstige ontwikkelingen van stadscentra door de lokale besturen te ondersteunen bij het begrijpen van de vele uitdagingen die daarmee gepaard gaan, zoals ecologische transitie, nieuwe consumptiepatronen en de commerciële beleving. Het begeleidingsproces bestaat uit een grondige analyse, een plaatsbezoek, een participatief toekomstatelier en een lokale presentatie. Vervolgens wordt er ook een nationale presentatie georganiseerd die toegankelijk is voor het volledige netwerk van deelnemende gemeenten en partners. De selectie van de stad Mâcon door het ANCT is het resultaat van de inzet en het werk van de gemeentelijke diensten en het bestuur, door de vele projecten en acties die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd om het stadscentrum te transformeren. De Rue Franche en haar imposante madeliefjes zijn daar het meest recente en misschien wel meest visuele bewijs van: een frisse blik op stedelijke kunst, met oog voor de toekomst van de stad.