Provincie Limburg pakt uit met duurzame rustplaatsen voor fietsers
De fietsprovincie
In Vlaanderen profileert de provincie Limburg zich al langer als een fietsvriendelijke provincie. Het fietsroutenetwerk is ondertussen meer dan 2.000 kilometer lang en wordt nog steeds uitgebreid. Het knooppuntensysteem en verschillende fietssnelwegen dragen bij aan de veiligheid, het comfort en de belevingswaarde voor zowel de recreatieve, sportieve als functionele fietser. Met unieke initiatieven als fietsen door het water, de bomen, de heide of tussen de mijnterrils heeft de provincie zich op de kaart gezet als dé fietsprovincie.
Rustpunten
Bij een goed uitgerust fietsroutenetwerk horen natuurlijk ook goed uitgeruste rustpunten. Het provinciaal routebureau inventariseerde 2.145 meubels. Op basis van die inventarisatie en de bevindingen moest een kwaliteitsslag volgen. De provincie heeft de ambitie om verder te gaan dan het klassieke bankje langs de weg. Het resultaat? De provincie pakt uit met rustpunten die de fiets- en natuurbeleving in Limburg naar een hoger niveau tillen, en dat met een scherp oog voor duurzaamheid en inclusiviteit.
Limburgse innovatie en duurzaamheid
Innovatieve designprincipes
Voor dit project werden drie leidende ontwerpprincipes toegepast. In de eerste plaats moest het een universeel design zijn met maximale toegankelijkheid voor personen met een zorgnood. Een tweede principe lag bij de circulariteit van de gebruikte materialen. Tot slot was ook modulering belangrijk om op maat van de locatie de beste inrichting te kunnen realiseren.
Universeel toegankelijk
Inclusiviteit is één van de speerpunten van het project. De rustplaatsen zijn ontworpen volgens de principes van universal design, waardoor ze toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd of fysieke beperking. Tafels zijn bijvoorbeeld zo geconstrueerd dat rolstoelgebruikers er eenvoudig bij kunnen.
Gerecycleerd design met een duurzame missie
Het meubilair – zitbanken, picknicktafels en speeltuigen – is vervaardigd uit gerecycleerd PMD-afval, een statement in tijden waarin circulariteit centraal staat. Robuuste picknicktafels met gegalvaniseerde onderstellen en betonnen bladen combineren functionaliteit en esthetiek. Daarnaast zijn er fietsbeugels, stoelen, tafels en houten stapstronken, ontworpen om jong en oud te plezieren. Het strakke ontwerp sluit naadloos aan op de natuurlijke omgeving.
In Limburgse handen
Ook opvallend is dat de volledige keten, van ontwerp tot levering, in Limburgse handen ligt. Het ontwerp komt van Studio Segers (Maaseik), de productie gebeurt bij ECCO (Houthalen-Helchteren) en de leverancier is Wolters MABEG (Kinrooi). Hierdoor is het project meteen ook een boost voor de regionale en lokale economie.
Showrooms als etalage van innovatie
Om het meubilair te demonstreren, worden vijf showrooms ingericht langs het Limburgse fietsroutenetwerk. De eerste proefopstelling in Leopoldsburg biedt fietsers een voorsmaakje van de nieuwe generatie rustpunten. Om de toegankelijkheid te garanderen, werden niet alleen de meubels geplaatst, maar ook de nodige grondwerken uitgevoerd. Locaties zoals Liberation Garden in Leopoldsburg, de Oude Tramstraat in Wintershoven (Kortessem) en het hoogste punt van Wellen in de Oeterslovenstraat tonen de veelzijdigheid van het ontwerp. Ook camping Kikmolen in Maasmechelen en de Herkvallei tussen Hasselt en Alken dienen als etalage.
Financieel interessant voor gemeenten
Gemeenten in Limburg kunnen zelf beslissen of ze dit meubilair langs hun fietsroutes willen installeren. Daarvoor werd een groot ondersteuningsbudget van 2,2 miljoen euro vrijgemaakt. De Provincie Limburg maakt deelname aantrekkelijk: gemeenten kunnen tot 80 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen. Het is een investering die de fietsroutes moderniseert en het toerisme versterkt. Jaarlijks trekken de Limburgse fietspaden immers miljoenen bezoekers.