De Vitrine

Straatartiesten op auditie: talentenjacht in de openbare ruimte

Hasselt en Brussel houden audities voor straatmuzikanten en andere artiesten. Met een vergunning kunnen talenten hun kunsten vertonen op de pleinen en straten van de stad. Het initiatief past in een breder beleid dat niet alleen de openbare ruimte levendiger maakt, maar ook een springplank biedt aan beginnende artiesten.

Van auditie naar carrière: een kans voor lokaal talent

Over de hele wereld worden audities georganiseerd om straatartiesten een eerlijke kans te geven om hun kunsten op een gereguleerde manier te vertonen. Steden als New York, Londen en Parijs hebben al langer een systeem waarbij artiesten op basis van een selectieproces een licentie krijgen om op te treden in bijvoorbeeld metrostations of op publieke pleinen. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit, maar biedt ook artiesten de mogelijkheid om ervaring op te doen en zelfs de mogelijk door te breken naar een groter publiek. In Brussel en Hasselt is dat niet anders. De stad Hasselt streeft naar een divers aanbod van straatartiesten zonder overlast voor bewoners en handelaars. Daarom worden jaarlijks audities georganiseerd om het niveau te bewaken en nieuwe talenten een kans te geven.

Auditieproces: hoe werkt het?

In Hasselt vinden de audities elk jaar plaats in het stadhuis. Aanmelden kan via e-mail of telefonisch bij de stad. Artiesten mogen zelf hun instrumenten meebrengen en een korte set spelen voor een jury die hen beoordeelt op kwaliteit, originaliteit en interactie met het publiek. In Brussel verloopt de procedure iets anders. Daar worden maandelijks audities georganiseerd in de ‘Dream Room’ aan de Sint-Katelijnestraat. Elke maand ontvangt de stad tientallen aanvragen van muzikanten, mimespelers, jongleurs en andere straatartiesten. Om te voorkomen dat het chaotisch wordt, is er een licentiesysteem ingevoerd. Wie slaagt voor de auditie, krijgt een vergunning voor twee maanden. Het systeem zorgt ervoor dat artiesten in Brussel maximaal vier keer per jaar een vergunning kunnen krijgen als ze in de stad wonen en maximaal drie keer als ze van buiten de stad komen. Dit garandeert een rotatie en geeft nieuwe talenten ook een kans.

Een opstap naar succes?

Voor sommige artiesten kan straatmuziek een opstap zijn naar een grotere carrière. Dat bewijzen tal van muzikanten die begonnen als straatartiest en later doorbraken. Denk maar aan Ed Sheeran, die zijn eerste publiek vond op straat en uiteindelijk internationale faam verwierf. Ook dichter bij huis zijn er inspirerende verhalen. Maurizio Larosa, een accordeonist uit Genk, speelt al zes jaar in Hasselt. Hij ziet het als een fantastische ervaring waarbij je leert wat werkt en wat niet, terwijl je directe feedback krijgt van je publiek. Bovendien is het financieel ook niet slecht. Mensen geven minder vaak, maar als ze geven, geven ze meer. Vincent Van Santfoort, een getalenteerde gitarist die regelmatig op de Gentse Feesten speelt, ziet straatoptredens als een perfecte manier om zijn muziek te testen. Hij merkt op dat je meteen ziet wat aanslaat. Soms blijven mensen gewoon stilstaan en luisteren, en af en toe leidt een optreden zelfs tot aanbiedingen voor privéoptredens.

De impact van digitalisering: QR-codes en online donaties

Een van de uitdagingen voor straatmuzikanten is de afnemende hoeveelheid contant geld in omloop. Steeds minder mensen hebben muntstukken of geldbiljetten bij zich, wat een invloed heeft op de inkomsten van de artiesten. Door in te zetten op bijvoorbeeld QR-codes kunnen mensen digitaal een donatie doen. Volgens Vincent zijn mensen tegenwoordig eerder geneigd om grotere bedragen te geven en lijkt het publiek rekening te houden met inflatie. Ook in Brussel wordt nagedacht over een digitale oplossing. De stad werkt aan een platform waar geregistreerde straatmuzikanten hun eigen profiel kunnen aanmaken en waar mensen direct kunnen doneren. Op die manier kunnen artiesten hun optredens promoten en een groter publiek bereiken.

Strenge regels, maar veel mogelijkheden

Hoewel steden als Hasselt en Brussel hun vergunningenstelsel strikter maken, blijven er voldoende kansen voor artiesten. De stad Hasselt benadrukt dat het niet de bedoeling is om straatmuziek te verbieden, maar wel om een aangename omgeving te behouden voor iedereen. Het stijgend aantal aanvragen toont aan dat er nog steeds veel enthousiasme is voor straatoptredens. Ook in Brussel wordt gezocht naar een balans tussen artistieke vrijheid en het bewaren van orde in de stad. Zolang er artiesten zijn die hun passie willen delen, zal er altijd plaats zijn voor straatmuziek.

Delen:

Jouw mening:
0
0
0
0