De Vitrine

Uniek CLT-project in Vlaanderen introduceert nieuw woonmodel

Gent
|
Copyright Net Architectuur nv

In Gent is de bouw gestart van het eerste CLT-project van Vlaanderen. Via dat woonmodel kan je een woning kopen zonder de grond waarop die woning staat. Een unicum in Vlaanderen

Bijzonder woonmodel

CLT staat voor Community Land Trust. Sinds een tiental jaar maakt dit woonmodel onderdeel uit van verschillende haalbaarheidsonderzoeken. Het woonmodel bestaat er eigenlijk in dat je een woning kan bouwen en kopen, zonder dat je eigenaar bent van de grond. In de Meulestedewijk in Gent komt nu de eerste praktijktest. Daar komen 34 woningen die particulieren kunnen kopen maar niet de grond. Na afronding van de bouwwerken verkocht aan de stichting CLT die eigenaar blijven van de grond.

Vlaams unicum

Niet minder dan 12 jaar lang werd gezocht en onderzocht om een dergelijk CLT-project op te starten in Gent. Reeds in 2012 stonden ze dicht bij realisatie in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg. De 'gemeenschap' werd gevonden, maar uiteindelijk werd geen grond gevonden. Het pionierswerk is mede te danken aan een grote groep middenvelders en de steun van de overheid. Zo heeft stad Gent zowel inhoudelijk als financieel geholpen. Sogent schonk de grond aan het project en Thuispunt Gent zelf neemt de bouw voor zich. 

Bewonersvergadering | Copyright Net Architectuur nv

Focus op twee pijlers

Betaalbaarheid en gemeenschapsgevoel staan centraal. Het spreekt voor zich dat wie een woning koopt zonder de grond erbij, een stuk minder betaalt. Net als bij de klassieke kooptransacties kan de eigenaar het huis eeuwig gebruiken. Er mag ook verbouwd worden, het mag verkocht worden en het kan ook geërfd worden. Verhuren kan dan weer niet. Er is bovendien ook een beperking op de herverkoopprijs, zodat de betaalbaarheid bewaakt blijft. 

Ook belangrijk in dit project is dat niet zomaar iedereen in aanmerking komt om een woning te kopen. Er wordt gemikt op de laagste inkomenscategorieën, tot aan de grenzen waar je recht hebt op een sociale woning. Zo komen mensen die voor een traditionele aankoop - woning én grond - geen lening kunnen krijgen bij de bank hier wel in aanmerking. 

De realisatie van het project wordt onder meer gedragen door:

  • Initiatiefnemer: CLT Gent
  • Opdrachtgever: Thuispunt Gent 
  • Architectuur en technische installaties: Net architectuur bv
  • Studie stabiliteit: Sileghem & partners
  • Studie EPB: Feys bv
  • Algemene aannemer: Everaert-Cooreman nv
Collectieve voortuin | Copyright Net Architectuur nv

Door met dit project voldoende in te zetten op gedeelde ruimtes wordt ingezet op gemeenschapsvorming. Het project voorziet onder meer een gedeelde tuin, een gemeenschapsruimte en heel wat openbaar groen dat doorkruist wordt door veilige fietsverbindingen. Het project wordt ook co-creatief aangepakt door bij elke stap zowel de toekomstige bewoners als de buurt te betrekken. De bouw zou klaar moeten zijn tegen 2024.

Visualisatie | Copyright Net Architectuur nv

Inspiratie voor binnensteden

Nu deze Vlaamse primeur heeft plaatsgevonden op de woningmarkt, is het uitkijken geblazen naar de mogelijkheden via gelijkaardige of bijgestelde modellen voor commercieel vastgoed. Binnensteden kunnen inspiratie opdoen over hoe om te gaan met strategische sites in hun bedrijvige kern. Over de landsgrenzen heen zien we verschillende bewegingen bij lokale besturen om vastgoedposities te verankeren. Doorgaans vooral met als doel om mee aan de tafel te zitten over zowel de toekomst van de locaties als de invulling ervan. Ook daar speelt het facet van de gemeenschapsbinding een belangrijke rol.

Delen:

Jouw mening:
0
0
0
0