Vlaggen EU

Digitalisering - GTI Duurzame stedelijke ontwikkeling februari 2025

Wat is de inhoud van de oproep?

De digitale dienstverlening van openbare besturen neemt een steeds belangrijkere plaats in onze samenleving.  

Lokale besturen in Vlaanderen spelen een cruciale rol in het bieden van diensten aan hun burgers en ondernemingen.

Binnen deze oproep beogen we projecten die activiteiten voorzien rond de veiligheid en efficiëntie van digitale dienstverlening bij de publieke diensten in de steden Gent en Antwerpen.  

Er is daarbij nood aan concrete, haalbare oplossingen die gericht zijn op het verbeteren van de cybersecurity en de efficiënte digitale dienstverlening van de steden Antwerpen en Gent.  

De steden Antwerpen en Gent wensen immers een voortrekkersrol in Vlaanderen op te nemen om een stimulans te geven aan innovatieve acties rond o.a. cybersecurity bij lokale overheden.  

Hierbij worden o.a. volgende acties naar voor geschoven (niet limitatief):

  • Verdere implementatie en uitrol van cybersecurity maatregelen i.h.k.v. NIS2 regelgeving o.a. opleiding- en bewustmakingsacties, beveiligde gegevensopslag, incidentenbehandeling, beleid rond risicoanalyse en beveiliging van informatiesystemen, encryptie, crisisbeheer…  
  • Acties die de beschikbare data en informatie maximaal benutten om stedelijke maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, gefundeerde beleidsbeslissingen te nemen en de interne werking van de stad beter te laten verlopen…
  • Acties die inzetten op proactieve dienstverlening en automatische rechtentoekenning waarbij op basis van beschikbare en consulteerbare data kan vastgesteld worden of iemand recht heeft op een bepaalde dienstverlening en die dan ook automatisch wordt toegekend.…
  • Acties die de digitale omgeving mee laten evolueren en een permanente en vlotte samenwerking tussen processen, data, toepassingen, services en infrastructuur waarborgen door een geïntegreerde architectuur (o.a. veilige, betrouwbare en schaalbare omgevingen, gebruik AI om dienstverlening te verbeteren, …)

Indien van toepassing dient hierbij ook aandacht gegeven te worden aan de bestaande interoperabiliteitsoplossingen van de Vlaamse Overheid zoals bijvoorbeeld VLOCA, en via het expertisecentrum interoperabiliteit onder andere OSLO, … .  

GTI duurzame stedelijke ontwikkeling

Om de territoriale cohesie te versterken, voorziet het EFRO-programma in het instrument van de “Geïntegreerde Territoriale Investeringen” (GTI). Een GTI laat toe dat een specifieke geïntegreerde strategie wordt ontwikkeld, die rekening houdt met de specifieke sociaal - economische en territoriale kenmerken van het gebied. Dit zal een regioversterkende aanpak toelaten, gebaseerd op samenwerking tussen verschillende overheidsniveaus en over administratieve grenzen heen.  

Deze strategie werd beschreven in de startnota GTI Duurzame stedelijke ontwikkeling voor de EFRO-programmaperiode 2021-2027. De ingediende projecten moeten inpasbaar zijn in deze startnota. Dit moet duidelijk worden toegelicht in het projectvoorstel (cf. ‘link met het beleid’ in het aanvraagformulier).  

Contact

Adres
VLAIO
Telefoon