Tips voor nieuwe gemeentelijke reglementen
Ambulante en kermisactiviteiten zijn plaatsgebonden en hebben nood aan maatwerk. De reglementen van jouw gemeente zijn daarom een onmisbaar middel om de vlotte organisatie van wekelijkse markten, kermissen, occasionele verkopen met niet-commercieel karakter of andere ambulante en kermisactiviteiten op het openbaar domein te garanderen. Door de hervormde Vlaamse regelgeving dien je deze gemeentelijke reglementen te vernieuwen. VLAIO geeft graag enkele tips en tricks.
-
1Een kans om het lokale beleid te herdenken
Het aanpassen van gemeentelijke reglementen is het ideaal moment om ook na te denken over welke uitdagingen of opportuniteiten je lokaal wil aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan de leefbaarheid en bereikbaarheid van de kern, het bewaken van kwaliteit en veiligheid of het inspelen op digitalisering. Een vernieuwd reglement kan dus zeker meer inhouden dan enkel een aanpassing aan de Vlaamse regelgeving.
-
2Duiding bij de vernieuwde regelgeving in de leidraden van VLAIO
Om je wegwijs te maken doorheen de vernieuwde Vlaamse regelgeving beschikt VLAIO over een leidraad over ambulante activiteiten en een leidraad over kermisactiviteiten. Maak er gebruik van om een visie en beleid rond ambulante en kermisactiviteiten te ontwikkelen. Of zoek er naar de mogelijke oplossing van jouw vraag.
-
3De modelreglementen van de VVSG als vertrekpunt
Het modelreglement over ambulante activiteiten en het modelreglement over kermisactiviteiten van de VVSG werden eveneens vernieuwd. Ze voldoen helemaal aan de hervormde Vlaamse regelgeving. Moet je helemaal van nul beginnen met een reglement? Of twijfel je over een bepaald artikel? Deze modelreglementen zijn het perfecte startpunt.
-
4Inspiratie door reglementen van andere gemeenten
In de besluitendatabank komen alle recente beslissingen van steden en gemeenten terecht. Mogelijk vind je daar voorbeelden van aangepaste reglementen door andere gemeenten. Wellicht kunnen die je verder doen nadenken over de aanpassingen aan een reglement van jouw stad of gemeente.
-
5Aanknopingspunten voor handhaving al meteen inbouwen
Werk ook een procedure voor de handhaving van ambulante en kermisactiviteiten uit. Je kan in een reglement onder meer opnemen welke redenen aanleiding geven tot tijdelijk schorsen of definitief intrekken van een toegewezen standplaats. Met een uitgewerkte procedure die ook rekening houdt met de beginselen van behoorlijk bestuur sta je sterker tegen eventuele klachten of beroepen.
-
6Let op de details waar ook anderen over struikelen
In onze adviesverlening merken we dat steden en gemeenten die bestaande reglementen aanpassen aan de vernieuwde Vlaamse regelgeving vaak over gelijkaardige elementen heen kijken. Controleer daarom nog eens volgende zaken:
- Zijn alle verwijzingen naar een machtiging ambulante activiteiten of kermisactiviteiten weg?
- Is de toestemming van de minister of VLAIO voor een occasionele verkoop met niet-commercieel karakter geschrapt?
- Kan een maatschap een standplaats toegewezen krijgen en daarna innemen?
- Zijn de minimumopzegtermijnen bij definitieve opheffing van een standplaats of de termijnen bij opschorting of afstand van een abonnement concreet vastgelegd in het reglement zelf?
- Als je losse standplaatsen met voorafgaande inschrijving gaat toewijzen, heb je een register met de aanvragen?
- Als je rechten en plichten aan een standwerker toekent, heb je een definitie voor een standwerker?
Bij een reglement op de organisatie van kermisactiviteiten denk je daarnaast ook best aan volgende punten:
- Voegde je het bewijs van de DIV en de veiligheidsattesten voor speeltoestellen toe aan de vereiste documenten voor een foorreiziger?
- Staat tussen de wettelijke criteria om een standplaats toe te wijzen ook de loting onder kandidaten waar geen onderscheid is te maken erbij?
- Vermeld je ook de technische specificaties in het register van toegewezen standplaatsen?
- Schrapte je de verplichting om de kermisattractie of vestiging kermisgastronomie over te nemen bij een overdracht van een abonnement op een standplaats?
Blijf niet met onduidelijkheden of moeilijkheden zitten
Heb je na deze tips nog vragen over de integratie van de Vlaamse regelgeving in een gemeentelijk reglement? Stel jouw vraag dan gerust aan onze expert ambulante en kermisactiviteiten op reglementen@vlaio.be.