Bouw en implementatie van een mobiele beroerte-behandelingseenheid

Uitdaging

Jaarlijkse worden 20.000 Belgen getroffen door een beroerte. Een beroerte ontstaat wanneer de bloedvoorziening naar een gedeelte van de hersenen plots in het gedrang komt door een hersenbloeding of door een herseninfarct. Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. Ongeveer 85% van de patiënten leidt aan een herseninfarct en komt in aanmerking voor behandeling met een geneesmiddel dat beoogt de bloedklonter op te lossen (weefsel plasminogeen activator of tPA).

De symptomen van een herseninfarct zijn echter niet te onderscheiden van deze van een hersenbloeding. Patiënten met een herseninfarct kunnen daarom pas met tPA behandeld worden nadat een computertomografische (CT) scan een bloeding heeft uitgesloten.

Tijdige behandeling van een herseninfarct leidt tot een betere uitkomst: zo lang de bloedtoevoer niet wordt hersteld neemt de hersenschade verder toe.

Patiënten die binnen de eerste 90 minuten na symptoombegin behandeld worden hebben daarom ongeveer dubbel zoveel kans op verbetering in vergelijking met patiënten die pas na 3u behandeld worden. Dit impliceert ook een belangrijke vermindering van langdurige invaliditeitseffecten.

UZLeuven wenst met dit project de bouw en implementatie van een volwaardige ambulance uitgerust met CT scan en audio-videoconnectiviteit uit te voeren en te valideren. Aangezien door het transport van de patiënt naar een ziekenhuis uitgerust met CT scan veel tijd verloren gaat, kan potentieel veel tijd gewonnen worden door een CT scan bij de patiënt thuis uit te voeren. Na klinisch onderzoek door een neuroloog ter plaatse, of via audiovideoverbinding op afstand, en na uitsluiten van een hersenbloeding door een CT scan, kan dan meteen een behandeling worden gestart. 

Delen: