Omgevingsgeluid meten in Vlaanderen

Uitdaging

Dit PIO-project beoogt de ontwikkeling van een toolset voor het in kaart brengen van persoonlijke geluidsblootstelling in Vlaanderen. Onderzoek (in Vlaanderen en internationaal) wijst uit dat geluidsblootstelling belangrijke gezondheidseffecten (stress, slaapstoornissen, cardiovasculaire effecten, …) kan veroorzaken. Geluid is na fijn stof de tweede belangrijkste factor in de totale milieulast (uitgedrukt in ‘potentieel verloren gezonde levensjaren’) in Vlaanderen is en wordt als belangrijkste hinderbron ervaren.

Afhankelijk van de eindgebruiker kan de toolset worden opgedeeld in drie specifieke tools:

  1. Een blootstellingstool: deze tool verzamelt persoonlijke en dynamische blootstellingsgegevens aan omgevingsgeluid en de daarbij horende (individuele) appreciatie van de geluidsblootstelling in het kader van o.a. gezondheidsonderzoek
  2. validatietool: deze tool laat onderzoekers toe om berekende, gemodelleerde data te toetsen aan verschillende soorten geluidsmetingen (modellen valideren en verbeteren)
  3. informatietool: deze tool aggregeert de verzamelde persoonlijke gegevens en de gegevens van de validatietool tot een gedetailleerde gebiedsdekkende geluidskaart voor Vlaanderen om verdere interpretaties te doen en (beleids)inzichten te verwerven.

De gevalideerde toolset zal toelaten persoonlijke (dynamische) geluidsblootstellingsmetingen te implementeren in beleidsonderbouwende meetcampagnes zoals humane biomonitoring (cf. Vlaams Humaan Biomonitoringprogramma) en in citizen science projecten. Bedoeling is om de geluidsblootstellingsmetingen samen te voegen met metingen van gezondheidseffecten en persoonlijke appreciatie van de geluidsblootstelling. Ook moet de toolset (i.h.b. de informatietool) leiden tot een zo gedetailleerd mogelijke gebiedsdekkende geluidskaart voor Vlaanderen. Deze informatie kan worden gebruikt in ruimere meetcampagnes en de beleidsvertaling ervan.

Delen: