Omgevingsgeluid meten in Vlaanderen

Aanbesteding

Use case 'Nachtgeluid'

Voor het project Omgevingsgeluid meten in Vlaanderen is eind 2021 de eerste opdracht uitgeschreven en vervolgens gegund aan Universiteit Gent i.s.m. het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH). Doel van deze opdracht is het uitwerken van een plan van aanpak voor de use case ‘Het bepalen van de persoonlijke geluidsblootstelling gedurende de nacht en dit koppelen aan gezondheidseffecten, slaapverstoring en appreciatie van geluid’ en deze valideren en optimaliseren via een pilootproject met herhaalde metingen bij een beperkt aantal gebruikers. Dit plan van aanpak moet in een latere fase concreet en op grotere schaal kunnen uitgerold worden in o.m. de volgende cyclus van het Vlaams Humaan Biomonitoringprogramma. U kan het bestek terugvinden via e-Procurement. Deze opdracht werd uitgevoerd van februari 2022 t/m november 2023. 

Use case 'Meetnet'

Een tweede opdracht is begin oktober 2022 bekendgemaakt. Het doel van deze opdracht is om een Proof of Concept (PoC) op te zetten voor het uitrollen van een meetnet van sensoren in een citizen science project. Dit citizen science project heeft als uiteindelijk doel om enerzijds het omgevingsgeluid in Vlaanderen in kaart te brengen, met inbegrip van het classificeren van de geluidsbronnen in de (leef)omgeving, en anderzijds de appreciatie van dat omgevingsgeluid te capteren. De inzichten uit deze PoC worden in een concreet plan van aanpak uitgewerkt. Dat draaiboek moet in een latere fase uitgerold kunnen worden naar een grotere populatie i.h.k.v. een uitgebreid citizen science project waarbij enerzijds aan de hand van semi-permanente meettoestellen de omgevingsblootstelling op een meer (zoveel als mogelijk) gebiedsdekkende manier in kaart wordt gebracht en anderzijds d.m.v. een bevragingstool de geluidsappreciatie in Vlaanderen op grote schaal wordt gemonitord.

Je kan het bestek terugvinden via e-Procurement. De uiterste indiendatum van de offertes was 7 november 2022 -10.00 uur. De opdracht wordt momenteel uitgevoerd door Universiteit Gent en Roger Van Overstraeten Society vzw (Scivil).

Delen: