Circulaire en duurzame sleufsilo's

Uitdaging

In de landbouw gebruikt men betonnen sleufsilo’s om ruwvoeder (maïs, gras) in te kuilen (zuurstofarme fermentatie en bewaring). Traditioneel bouwt men deze silo’s in beton (klasse XA3) met cement (LA), om weerstand te bieden tegen zure silosappen.

De milieu-impact van deze cement en beton is erg aanzienlijk: er is een hoge CO2-uitstoot, de ontginning van de primaire grondstoffen en de afvalstromen vergen hoog-energetische transportmodi.

ILVO - het Vlaams instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek - gaat op zoek naar een milieuvriendelijker alternatief.

Voor de bouw van een sleufsilo (voor de experimentele proefboerderij in Melle) mikt het op duurzaam beton, op basis van hergebruikte vermalen sloopbeton, met name op betongranulaten en/of het gebruik van vliegassen en slakken als alternatief voor cement.

Een afvalproduct wordt op die wijze voor een hoogwaardige toepassing opnieuw in de kringloop gebracht. Daarnaast mikken we op een langere levensduur door een betere chemische resistentie.

Omdat de nodige normering en praktijkervaring in chemische agressieve omgevingen (i.c. plantaardige fermentatiesappen) voor deze duurzame, circulaire betonreceptuur vooralsnog ontbreekt, is verder onderzoek en validatie van de beoogde toepassingen nodig.

Delen: