Innovatieve koelkledij voor topsport

Uitvoering

De opdracht werd gegund aan een consortium van bedrijven en kennisinstellingen. Flanders' Bike Valley, een innovatief bedrijfsnetwerk ondersteund door het Vlaams Agentschap voor Ondernemen en Innoveren, stuurt de samenwerking aan.

Afkoeling tijdens de prestaties

Om koelende truitjes te ontwikkelen die de Vlaamse atleten kunnen dragen tijdens de wedstrijden, zal Bioracer focussen op de thermoregulerende eigenschappen die textiel kan bieden (diverse materialen in diverse weefpatronen). Devan Chemicals zal nagaan hoe chemische coatings het koelende effect van dit textiel nog verder kunnen verhogen. Naqi versterkt het consortium met zijn expertise over koelende gels.

Afkoeling voor, tussen en na de prestaties

Om de Vlaamse atleten voor, tussen en na de wedstrijden te kunnen afkoelen in Tokio, zal  Inuteq een nieuw type ‘koelvest’ ontwikkelen. Dit nieuwe type zal beter, nauwkeuriger en ‘op maat van de individuele atleet’ het lichaam afkoelen en tegelijkertijd beduidend praktischer zijn in gebruik dan de bestaande ijsvesten.

Testen en valideren

De Vrije Universiteit Brussel staat in voor het testen van de koelende kledij op de atleten, zowel in ‘fictieve’ klimaatkamers en windtunnels, als op het terrein tijdens wedstrijden. Ze zullen niet enkel de fysieke, koelende eigenschappen van de kledij kwantitatief meten en valideren, maar gaan ook na hoe de atleten zelf de kledij ervaren en of ze zich er goed in voelen. Het psychologische aspect draagt immers ook bij tot het leveren van topprestaties.

Media

Artikel op Vlaanderen Intern

Kick-off op 25 januari 2019

Op 25 januari 2019 vond de kick-off plaats van het project, herdoopt tot 'Cold2Gold'. In de loop van 2019 werd er gewerkt aan de prototypes. 

Tokio 2020 wegens covid19-epidemie uitgesteld

Wegens de covid19-pandemie werden de Olympische Spelen in Tokio 2020 met een jaar uitgesteld. 

Persconferentie n.a.l.v. Tokio 2021 op 19 mei 2021

In aanloop naar de Olympische Spelen van Tokio 2021 heeft Sport Vlaanderen samen met de partners op 19 mei 2021 het Gold2Cold-project voorgesteld op een persconferentie met toespraken van Minister van Sport Ben Weyts, Minister van Innovatie Hilde Crevits, en Johan Bellemans, chief medical officer van Team Belgium. 

Innovatieve koelkledij, die de lichamen van atleten afkoelt tijdens het sporten, moet de Belgische olympiërs helpen de warmte in het Japanse Tokio te trotseren. Samen met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) liet Sport Vlaanderen deze koelkledij ontwikkelen door een consortium van zes instanties.

"De ontwikkeling van koelkledij voor onze olympiërs, met de steun en begeleiding van PIO is een schitterend voorbeeld van innovatie", zegt minister van Innovatie Hilde Crevits. "Tijdens de Olympische Spelen kan iedere honderdste van een seconde, iedere centimeter, ieder punt voor het verschil zorgen tussen winst en verlies. In de vochtige hitte van Tokio telt elk detail, ook de kledij voor en na de competitie."

"Met de innovatieve koelkledij forceren we eerst een doorbraak in de Vlaamse topsport, die vervolgens ook daarbuiten nuttig toegepast zal kunnen worden. Geïnteresseerde sportfederaties zullen de kledij kunnen aankopen, maar de technologie kan potentieel ook ingang vinden in andere technische kledij, bijvoorbeeld in de medische sector."

Bekijk hier het verslag op Sporza. 

Persbericht 

In 2017 al startte Sport Vlaanderen met de zoektocht naar de juiste partners om goed voorbereid naar de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio te gaan. Omdat de klimaatomstandigheden zo uitdagend zijn, ging Sport Vlaanderen in zee met het PIO. PIO heeft de voorstudie i.s.m. Verhaert gefinancierd ter waarde van 35.000 euro.

De overheidsopdracht die eruit voortvloeide, betreft de ontwikkeling en validatie van innovatieve koelkledij voor topsporters op vraag van het agentschap Sport Vlaanderen. De opdracht werd gegund aan een consortium van bedrijven en een kennisinstelling, getrokken door Flanders' Bike Valley: de projectnaam luidt Cold2Gold. Zij zochten oplossingen om zowel de hoge temperatuur als de hoge vochtigheidsgraad het hoofd te bieden.

Bioracer focust op het textiel (truitjes zoals de ijsvesten en de intercoolertops) in samenwerking met Devan Chemicals (coating op de wedstrijdshirts die zweetopname bevordert), Naqi op bijkomende koelingstechnieken (een spray die de koudereceptoren op de huid triggert) en Inuteq zocht naar een oplossing voor koeling voor, tijdens en na de prestatie (koelende elementen met PCM-packs voor in de ijsvesten en de zemen van de intercoolertops). De Vrije Universiteit Brussel verzorgt de tests.

Delen: