Opruiming gedumpte oorlogsmunitie in de Noordzee

Voorbereiding

Marktconsultatie

Om de uitdaging scherper te stellen, werd midden januari 2018 een marktconsultatie opgestart in samenwerking met Addestino.

De marktconsultatie verliep gefaseerd.

Eerst werd, op 13 februari 2018, een scopingsessie gehouden om de scope van het project zo goed mogelijk af te bakenen. Deze sessie resulteerde in de eerste mission brief die hier onderaan de pagina kan worden geraadpleegd bij documenten.

Dan werd, op 13 maart 2018, met een aantal belanghebbenden (uit de verschillende betrokken bestuursniveaus en ook uit de wetenschappelijke wereld), een bekendmakingssessie gehouden.

Vervolgens werden, in twee sessies (op 14 september 2018 en op 10 oktober 2018), een aantal use cases opgesteld en geprioriteerd. Bedoeling was om aan de hand van deze use cases vraag en aanbod met elkaar te confronteren tijdens de 'eigenlijke' marktconsultatie.

Uit de verschillende hierboven beschreven werksessies kwamen een aantal conflicterende vereisten naar voren, die in grote lijnen aan vier spanningsvelden konden worden toegeschreven:

  • De representativiteit van de test versus de veiligheid van de operatie;
  • De eindverantwoordelijkheid versus het ontbreken van toepasselijke veilige drempelwaarden van concentraties aan aanwezige stoffen;
  • Enkel een krijgsmacht mag munitie aanraken en weghalen versus DOVO wil enkel op het strand munitie veilig overnemen;
  • Er mag geen stockagesituatie van explosieven ontstaan versus een (of meerdere) unit(s) munitie moet(en) aan land worden gebracht.
  • Om uit deze conflictsituatie te geraken en (opnieuw) richting te geven aan dit PIO-project, werd op 13 december 2018 een bezinningssessie ingelast.

De uitkomst van de bezinningssessie werd neergeschreven in een aangepaste (of revised) mission brief die hier onderaan kan worden geraadpleegd bij documenten.

Op de bezinningssessie werd beslist om het PIO-project voort te zetten, maar met een aangepaste scope waarbij de volgende keuzes werden gemaakt:

  • Het doel van het PIO-project is het uitvoeren van een test die 'in de mate van het mogelijke' representatief is;
  • De Vlaamse overheid bepaalt de randvoorwaarden voor de test in samenspraak met alle betrokken partijen;
  • Elke te bergen unit munitie moet veilig opgehaald en veilig aan land achtergelaten worden;
  • Het is binnen dit PIO-project geen doel om resultaten te bekomen over de verwerking van de opgehaalde munitie ter opruiming ervan.

Vanuit deze keuzes heeft Addestino, ter voorbereiding van de marktconsultatie, een aangepast scopingdocument opgemaakt en ook een state-of-the-art analyse uitgevoerd. De 'eigenlijke' marktconsultatie heeft uiteindelijk plaatsgevonden op 10 oktober 2019. Het rapport van de marktconsultatie (in het Nederlands) en een samenvatting (in het Engels) zijn hier onderaan de pagina bij documenten beschikbaar.

Documenten

Raadpleeg hier alle documenten van dit project (niet toegankelijke documenten)

Delen: