Opruiming gedumpte oorlogsmunitie in de Noordzee

Uitdaging

Op de zandbank De Paardenmarkt, gelegen in de Noordzee op ongeveer 1,5 kilometer van de kust van Knokke, ligt naar schatting 35.000 ton gedumpte munitie (vooral) uit WO I. Het gaat om zowel conventionele als chemische munitie. Tot op heden is er geen gevaar voor het mariene milieu of de volksgezondheid, maar er is een voortdurend risico op doorroesten of doorscheuren (door scheepsaanvaringen) van de (chemische) munitie, met zware (chemische) vervuiling tot gevolg. Bovendien kan de munitiestortplaats op De Paardenmarkt in de toekomst een hinderpaal vormen voor de kustveiligheid in het algemeen en voor de verdere ontwikkelingen rond de haven van Zeebrugge in het bijzonder.

De afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) van de Vlaamse overheid wilde in het kader van dit PIO-project een test laten uitvoeren die moest aantonen op welke innovatieve manier deze munitiestortplaats veilig en tijds- en kostenefficiënt zou kunnen worden opgeruimd. De volgende topics kwamen daarbij aan bod: precisiedetectie van de positie van de munitie, continue monitoring van de omgeving, verwijdering van de bovenliggende sedimenten, opdieping van de munitie en veilig vervoer naar het vasteland met robottechnologie.

Bedoeling van de test was om, met behulp van innovatieve surveysystemen en robottechnologie, een stuk (of 'unit') munitie enkele meters onder de zeebodem zo precies mogelijk te lokaliseren binnen de ruimere munitiestortplaats en, ongeacht het type of de staat van het stuk, op te diepen en aan land te brengen, en daarbij de risico's voor de mens en het mariene milieu tot een minimum te herleiden. Indien succesvol, zouden de geteste oplossingen kunnen worden ingezet voor een oppruimingsactie van de site op grote schaal.

Delen: