RadarDuaal: Platform voor Duaal Leren

Resultaten

Oplevering 

Op 28 oktober 2019 werd de opdracht opgeleverd: RadarDuaal.

RadarDuaal geeft werkplekbegeleiders en sectorconsulenten binnen duaal leren een duidelijk beeld van de vraag en het aanbod in duaal leren. De toepassing brengt de leerlingenaantallen en de geografische gegevens van scholen en ondernemingen samen en presenteert zo een uniek beeld op duaal leren. RadarDuaal is ook bedoeld als middel om een tekort aan werkplekken of een lokale schaarste van opleidingen te detecteren. Werkplekbegeleiders en sectorconsulenten kunnen op die manier sneller inspelen op wat leerlingen, scholen en ondernemingen verwachten van duaal leren.

Perscommunicatie 

Duaal leren

Sinds schooljaar 2018-2019 is duaal leren officieel van start gegaan. De voorbije drie schooljaren werd er intensief proefgedraaid. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer.

Het diploma dat ze halen is gelijkwaardig aan het diploma van het voltijds secundair onderwijs. Het verschil is dat jongeren een groot deel van hun opleiding op de werkvloer krijgen.

Er zijn dit schooljaar al ruim 80 opleidingen duaal, volgend schooljaar willen we de kaap van 100 duale opleidingen ronden.

Slimme toepassing

Om opleidingen en werkplekken beter op elkaar af te stemmen, is er nu de toepassing RadarDuaal. Met die toepassing worden lesplaatsen en erkende werkplekken in ondernemingen samen op één interactieve kaart gebracht.

Daarnaast is RadarDuaal een innovatieve prospectietool. Het gaat om een ‘slimme’ toepassing die zelf ook data verzamelt en dankzij een simulatie gebruikers vooraf laat inschatten of er voor een nieuwe opleiding voldoende werkplekken in de buurt zijn en omgekeerd.

Artificiële Intelligentie

De kracht van RadarDuaal is de combinatie van verschillende databronnen, onder meer van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) en Informatie Vlaanderen. Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van artificiële intelligentie. Zo kan je op zoek gaan naar een specifieke opleiding en hoeveel leerlingen bij welke school die opleiding volgen. Maar ook waar voor een specifieke opleiding de ondernemingen zich bevinden die eraan meewerken.

Op die manier kunnen ook de gaten in het duale landschap opgevuld worden: waar is er een tekort aan ondernemingen die een werkplek aanbieden en waar is er een tekort aan opleidingen? Er zijn op dit moment al 4.422 werkplekken voor duaal leren in Vlaanderen en Brussel.

Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Hilde Crevits:

“Duaal leren is sinds de start van het huidige schooljaar officieel van start gegaan. Er zijn al ruim 80 opleidingen en volgend schooljaar willen we de kaap van 100 opleidingen ronden."

"RadarDuaal is daarin een belangrijk hulpmiddel. Zo kunnen we de tekorten aan werkplekken en opleidingen gemakkelijk detecteren. Ondertussen krijgen werkplekbegeleiders en sectorconsulenten binnen duaal leren ook een duidelijk zicht op de vraag en het aanbod. Bedrijven snakken naar goed opgeleide jongeren en veel jongeren hebben nood aan afwisseling van de schoolbanken.”

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts

“RadarDuaal brengt scholen en bedrijven dichter bij elkaar. Iedereen wint bij duaal leren. Jongeren krijgen een uitdagende leerschool en studeren af mét echte werkervaring. Bedrijven halen jonge krachten binnen met de juiste kennis en vaardigheden. Scholen houden leerlingen gemotiveerd en versterken hun opleiding”.

Optimaliseringen in 2020

In de loop van 2020 werden binnen het Agentschap SYNTRA Vlaanderen nog wat verbeteringen doorgevoerd in afstemming met de gebruikers. De belangrijkste verbeteringen in deze nieuwe versie ('live' sinds juli 2020) zijn de uitbreiding van de opzoekmogelijkheden en de beschikbare informatie (regio, meerdere schooljaren, Paritair Comité, …) bij “vraag en aanbod” en “prospectie”.

Opheffing Syntra Vlaanderen in 2021

Begin 2021 werd het Agentschap Syntra Vlaanderen opgeheven en werden de activiteiten en bevoegdheden van Syntra Vlaanderen verdeeld en ondergebracht bij VLAIO, VDAB, departement WSE en departement Onderwijs en Vorming. De applicatie' RadarDuaal' kwam zo onder het Departement Werk en Sociale Economie.

Update Radar Duaal medio 2021 

De toegang tot de applicatie is (voorlopig) beperkt tot de sectoren met een sectoraal partnerschap, de werkplekbegeleiders (VDAB) en de accountmanagers van departement WSE. De applicatie werkt met authenticatie en is niet vrij toegankelijk. Een analyse van de pro’s en contra’s van een uitbereiding van de toegankelijkheid werd opgemaakt en wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van de applicatie.

Ondanks de beperkte toegankelijkheid vormt de applicatie een zeer nuttig instrument bij verschillende processen binnen Duaal Leren en wordt de applicatie gebruikt als input voor verschillende overlegvergaderingen (overleg Regionale overlegfora, overleg sectorale partnerschappen, …)

Update Radar Duaal medio 2024

Radar Duaal is toegankelijker geworden. Iedereen kan er nu een beroep op doen. Andere aanpassingen (ontdubbelen van weergave en prospectie) maken het mogelijk dat iedereen nu de informatie kan bekijken over het aantal erkende leerwerkplekken en de opleidingsinstellingen die de opleiding aanbieden met het aantal leerlingen in die opleiding. De prospectie is eveneens toegankelijk op voorwaarde dat men reeds toegang heeft tot de app.werkplekduaal.be omdat de link naar de prospectie zich daar bevindt. 

Delen: