Uniforme cartografie voor de hulpdiensten

Uitdaging

Het project wil komen tot een uniforme en geïntegreerde cartografie voor de hulpdiensten in Vlaanderen. Op dit moment maken de hulpdiensten gebruik van een waaier aan middelen om zicht te krijgen op de reikwijdte van de rampen/incidenten waarvoor ze opgeroepen worden. Deze hulpmiddelen maken telkens gebruik van andere kaarten, die onderling niet compatibel en vaak ook onvolledig zijn. De informatie-uitwisseling verloopt m.a.w. niet goed.

Het project wil daarom een geïntegreerde en uniforme oplossing ontwikkelen met ‘slimme’ kaarten die snel de juiste data aanreiken aan de hulpverleners. Gekoppeld aan een uniform ‘incident commando systeem’ kan dit ingeval van een ramp/incident een wereld van verschil maken.

De behoefte aan een geïntegreerde oplossing is zeer acuut is. Een eerder uitgevoerd, grensoverschrijdend project ‘POC Cartografie Natuurbranden’ heeft dit duidelijk gemaakt, en de behoefte aan meer integratie van data en kaarten scherp gesteld.

Op dit moment verliezen hulpverleners kostbare tijd omdat ze moeten ‘klungelen’ met kaartjes en informatie moeten verzamelen uit diverse bronnen. Een geïntegreerd cartografisch systeem, met inbegrip van een informatie-hub, zou niet enkel een sneller en efficiënter optreden van de hulpdiensten toelaten, maar het ook mogelijk maken om er juister over te communiceren.

Het project kan voortbouwen op de resultaten van het eerdere project.

Dankzij deze casestudy (grootschalige natuurbranden) hebben de initiatiefnemers een goed zicht op welke functionaliteiten de ideale oplossing zou moeten hebben en welke deeltechnologieën (inzake informatie-uitwisseling, dispatching, enz.) geïntegreerd moeten worden om de dagdagelijkse informatie-uitwisseling en hulpverlening bij gewone incidenten te verbeteren

Delen: