FINMIX
Op zoek naar bedrijfsfinanciering? Onze financieringsexperten helpen je jouw financieringspuzzel rond te krijgen.
Ondernemingen met innovatieve uitdagingen en stevige groeiambities zijn steevast op zoek naar de juiste bedrijfsfinanciering. Er zijn heel wat verschillende financieringsmogelijkheden, maar hoe krijg je die financieringspuzzel helemaal gelegd?
Met FINMIX bieden we je de kans om je plan én je uitdagende financieringsbehoefte voor te stellen aan een panel van financieringsexperten. Zij beoordelen je business- en financieel plan en adviseren je over de meest aangewezen financieringsmix. Zo’n panel bestaat typisch uit een vertegenwoordiger van een bank, van overheids- en private risicokapitaalverschaffers, van een investeerdersplatform en van een crowdfundingplatform. Doorheen het volledige traject waarborgen we de confidentialiteit van je plannen.
“Op een tijdsefficiënte manier krijg je feedback van enkele zwaargewichten aan ervaring. Naast nuttige tips, nieuwe inzichten en contacten haalden we ook veel uit de reacties die de experten op elkaar gaven.”
Wie komt in aanmerking voor FINMIX?
FINMIX staat open voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen, zowel (potentiële) starters als ambitieuze groeiers, die voor hun plannen op zoek zijn naar alternatieve financiering. We werken hierbij met thematische sessies.
Het gezochte kapitaal mag niet gebruikt worden voor de financiering van schulden of voor de financiering van investeringen voor privégebruik.
Waarom is FINMIX interessant?
- Hulp bij opmaak van een realistisch en zo volledig mogelijk business- en financieel plan waarbij ook je financieringsbehoefte in kaart wordt gebracht
- Beoordeling van de haalbaarheid van je plan door experten
- Financieringsadvies door het expertenpanel om een optimale financieringsmix samen te stellen
- Aftoetsen van potentiële overheidsmaatregelen
- Opvolging bij de implementatie van het advies
Kortom, met je deelname aan FINMIX verkort jouw zoektocht naar bedrijfsfinanciering.
Welke ondernemingsplannen komen in aanmerking voor FINMIX?
Om aan FINMIX te kunnen deelnemen, beantwoordt je business- en financieel plan aan de volgende 3 kenmerken:
- Risicovol:
- die ondernemingsplannen waarbij het eigen vermogen en de waarborgen ontoereikend zijn om de financiering rond te krijgen;
- die ondernemingsplannen waarbij de omzet met vertraging wordt gerealiseerd omwille van het technologisch en/of innovatief karakter;
- die ondernemingsplannen met een grote behoefte aan werkkapitaal die op korte termijn hun versnelde groei wensen te financieren.
- Openstaan voor risicokapitaal: de ondernemer staat open voor de inbreng van kapitaalverschaffers. In ruil voor het verkregen kapitaal (via aandelenparticipatie, achtergestelde lening, converteerbare lening of intekening op obligatielening) neemt de kapitaalverschaffer een (minderheids)participatie in de onderneming. Deze participatie is tijdelijk. Naast de kapitaalsinbreng kan de kapitaalverschaffer ook managementondersteuning bieden.
- Minimale kapitaalsbehoefte: de kapitaalsbehoefte moet substantieel zijn om een financieringsmix toe te laten.
De verschillende stappen van FINMIX
In het FINMIX-traject doorloop je verschillende stappen vooraleer je advies krijgt omtrent de optimale financieringsmix:
-
1Aanmelding
Vul het aanmeldingsformulier in.
-
2Screening van je ondernemingsplan
Een bedrijfsadviseur van VLAIO contacteert je. Tijdens één of meerdere individuele gesprekken analyseren jullie de financieringsbehoefte aan de hand van je ondernemingsplan of een uitgebreide executive summary en een financieel plan. Op basis van die informatie bekijkt de bedrijfsadviseur of het FINMIX-traject een meerwaarde biedt voor jouw ondernemingsplannen.
Kom je niet in aanmerking voor FINMIX? Geen nood. Wij informeren je over de vele andere initiatieven om je financieringsvraagstuk op te lossen.
-
3Voorbereiding van je pitchsessie
Eens je business-, financieel plan en de financieringsbehoefte duidelijk zijn uitgewerkt, maak je een beknopte presentatie. Hierbij onderteken je een intentieverklaring tot deelname aan de panelsessie. Annuleren van je deelname kan tot 14 dagen voor de datum van de panelsessie. Indien je daarna je deelname annuleert zijn wij genoodzaakt een no show fee van 300 euro excl. BTW te vragen.
-
4Panelsessie
Een panelsessie verloopt als volgt: gedurende 15 minuten stel je je project en de bijhorende financieringsbehoefte voor. Hierbij kan je gebruik maken van demo- en /of beeldmateriaal. Gedurende het volgende half uur beoordelen de panelleden jouw project op basis van hun expertise en geven advies over mogelijke financiering.
Het is niet de bedoeling en evenmin haalbaar om tijdens deze panelsessie een kant en klaar financieringsvoorstel uit te werken.
Na afloop van de panelsessie krijg je een verslag van de panelsessie, een evaluatieformulier met het advies van alle experten en een overzicht van mogelijke subsidies.
In dit panel zetelen vertegenwoordigers van:- Een bank. De bankexpert zetelt anoniem, je zal m.a.w. als ondernemer niet weten welke bank in het panel zetelt.
- Een private risicokapitaalverschaffer
- Een crowdfundingplatform
- Een investeerdersnetwerk
- PMV
- Een consultant risicokapitaal
De expertenpanels worden doorgaans digitaal georganiseerd, met af en toe een fysieke sessie in Gent of Leuven. Ten laatste 3 weken voor de datum van de panelsessie bezorg je je FINMIX contactpersoon de eerste versie van je ondernemingsplan. Zo kan de definitieve versie van je ondernemingsplan op tijd naar de experten verstuurd worden en kunnen zij het plan op voorhand doornemen.
-
5Nazorg
Tijdens het vrijblijvend terugkoppelingsgesprek overloop je het verkregen advies met je FINMIX-contactpersoon en tekent samen verdere stappen uit.
Data FINMIX-panels
De expertenpanels worden doorgaans fysiek georganiseerd, met af en toe een online sessie. De sessies starten steeds om 13 uur tenzij er meer dan vier dossiers zijn, dan is er steeds de optie om in de voormiddag te starten.
De data voor de FINMIX panels in 2024 zijn:
- 21 november 2024 - online - Health(tech) & Care i.s.m. Medvia
- 12 december 2024 - online - Voeding en duurzame businessmodellen i.s.m. Flanders' FOOD/Vlaanderen Circulair
De data voor de FINMIX panels in 2025 zijn:
- 23 januari 2025 - Gent - Digitalisering - i.s.m. Imec.Istart
- 20 februari 2025 - Brussel - Health(tech) & Care
- 13 maart 2025 - Gent - Vrouwensessie
- 20 maart 2025 - Leuven - Food en duurzame businessmodellen
- 24 april 2025 - Hasselt - Limburgsessie - i.s.m. LSU
- 29 april 2025 - Brussel - Digitalisering
- 22 mei 2025 - Gent - Health(tech) & Care - i.s.m. Medvia
- 19 juni 2025 - Antwerpen - Food en duurzame businessmodellen
- 25 september 2025 - Gent - Digitalisering - i.s.m. Imec.Istart
- 23 oktober 2025 - Gent - Energie & bouw
- 27 november 2025 - Gent - Health(tech) & Care - i.s.m. Imec.istart
- 18 december 2025 - Brussel - Food en duurzame businessmodellen
Bij deelname moeten wij 3 weken vooraf beschikken over de eerste versie van je business- en financieel plan. Selecteer je voorkeursdatum in het aanmeldingsformulier.
Inspirerende cases
Eurikas
Eurikas maakt biologisch afbreekbare coatings voor voedselverpakkingen. Voor de aanwerving van extra personeel en investeringen in hun labo zochten ze vers kapitaal. Dankzij FINMIX kwamen ze in contact met uiteenlopende spelers in het financieringslandschap. Door hun deelname openden heel wat deuren om hun verdere groei te financieren.
Peter Roggeman (Oprichter en CEO Eurikas): “In de aanloop naar de FINMIX panelsessie waren er enkele strikte deadlines om ons business en financieel plan op punt te krijgen. Onze plannen gingen een paar keer heen en weer naar VLAIO bedrijfsadviseur Kjell Vandenhoudt die telkens naar ons terugkoppelde met nuttige feedback.”
“Ook na onze pitch kregen we waardevolle feedback van verschillende panelleden waardoor ik een beter beeld kreeg van de sterktes en zwaktes van onze business om externe financierders aan te trekken. Daarnaast wees de expert van Flanders’ FOOD me op de netwerkorganisatie Pack4food waar ik nu lid van ben en waarmee ik intussen ook heb deelgenomen aan een beurs die opnieuw interessante contacten opleverde. Een deelname aan FINMIX is dus zeker een meerwaarde voor de uitbreiding van je netwerk.”
“Nadien heb ik ook nog contacten gehad met het crowdfundingplatform Spreds en met PMV. Met deze laatste investeringsmaatschappij gaan we nu verder in zee om onze financieringsnood in te vullen.”
Bolder Foods
De foodtech startup Bolder Foods ontwikkelt plantaardige alternatieven voor kazen als camembert of mozzarella op basis van microbiële eiwitten. Goed voor het milieu én de smaakpapillen. Om hun innovatieve fermentatieproces op te schalen zodat de kazen gecommercialiseerd kunnen worden, zoekt Bolder Foods financiering. Via FINMIX kregen ze de kans hun investeerderpitch scherp te stellen.
Ilana Taub (cofounder Bolder Foods): “We stonden op het punt om geld op te halen en dan is het belangrijk dat je business- en financieel plan in orde zijn. Je kan blijven werken aan deze plannen, maar nu hadden we een concreet doel en strikte deadline. VLAIO bedrijfsadviseur Iris Detavernier ondersteunde ons met nuttige en constructieve feedback. Meer dan we hadden verwacht. Daarmee konden we onze plannen finaliseren voor de pitch.”
“Ook tijdens en na de pitch voor het FINMIX panel kregen we waardevolle feedback van de verschillende experten. Het was een goede oefening om in een veilige omgeving je plannen voor te stellen en je voor te bereiden op toekomstige vragen van investeerders. Het opende ook een netwerk met nieuwe contacten en leverde nieuwe ideeën voor financiering.”
Hydrofix
Hydrofix ontwikkelt slimme waterdispensers. Die vullen je glas niet alleen met plat of bruisend water maar ook met water met een smaakje. Op die manier willen ze iedereen aanmoedigen meer water te drinken zonder de oceanen te vervuilen met plasticafval. Zowel voor de laatste ontwikkelingsfase en de voorbereiding naar industrialisatie als voor de uitbreiding van hun team zochten ze financiering. VLAIO bedrijfsadviseur Iris Detavernier hielp hen in deze zoektocht en via hun deelname aan een FINMIX-panel kregen ze beter zicht op de meeste kansrijke financieringsmogelijkheden.
Philippe Bleiman (Director Hydrofix) blikt terug op deze ervaring:
“Iris bood een heel concreet overzicht van financieringsmogelijkheden voor een startup als de onze en raadde ons aan om deel te nemen aan FINMIX. FINMIX is een mooi forum waar je eerlijke, onbevangen feedback krijgt vanuit verschillende standpunten want elke financier legt andere klemtonen. Je kan online heel wat informatie over financiering lezen, maar een inschatting krijgen van mensen die in het veld staan is zoveel waardevoller. Je toetst je businessplan aan de werkelijkheid en krijgt gerichte feedback over alle mogelijke aspecten.”
“FINMIX was voor ons dé kickoff van ons verdere financieringstraject. Zo zijn we nu bezig met de voorbereiding van een equity crowdfunding campagne via Spreds en hebben we gesprekken met privéinvesteerders en family offices. FINMIX is zeker geen garantie dat je financiering ophaalt, maar het verhoogt wel je kansen omdat je nadien weet met welke partij je het best aan tafel gaat zitten en welk traject het meest geschikt en succesvol zal zijn voor jou.”
“Financiering zoeken en ophalen is een serieuze oefening. Het kost heel veel tijd en je kan maar een beperkt aantal trajecten parallel laten lopen. Daarom is het belangrijk om die trajecten te kiezen waar je het meeste kans maakt. En dat is iets waar FINMIX enorm bij helpt.”
“Het is zeker geen vrijblijvende deelname. De standaard ligt hoog en Iris is streng geweest om te verzekeren dat onze info compleet, correct en betrouwbaar was. Ik zie FINMIX als een belangrijke lakmoesproef voor ondernemers/startups om te kijken hoe ver je staat. Er wordt je een spiegel voorgehouden of je effectief klaar bent om naar investeerders te trekken. Maar de tijd die je daarin steekt, verdien je nadien honderdmaal terug.”
SpineWise
SpineWise ontwikkelt intelligente sensoren die de beweging van de schouders en rug meten en analyseren om rugklachten op de werkvloer te voorkomen. In hun zoektocht naar kapitaal raadde imec.istart de startup aan om deel te nemen aan FINMIX. Liesbeth Van Hauwermeiren blikt positief terug op deze ervaring:
“Via FINMIX kwamen we voor het eerst in aanraking met het financieringslandschap. VLAIO bedrijfsadviseur Iris Detavernier ondersteunde ons in de voorbereiding op de pitch. Ze is door ons businessplan en financieel plan gegaan, gaf aan wat ontbrak en waar we zeker aandacht voor moesten hebben. Ikzelf heb een medische achtergrond, geen financiële, de informatie en het advies van Iris was dan ook super nuttig voor mij.”
“Door de aanwezigheid van heel wat verschillende financierders in het FINMIX-panel en hun waardevolle feedback, krijg je een beter zicht op de financieringsmogelijkheden die relevant zijn in de fase waarin je je op dat moment bevindt. Als starter was het voor ons bijvoorbeeld nuttig om te weten dat we eerder bij PMV of business angels konden aankloppen dan bij VC’s (venture capital)."
AmphiStar
Bij AmphiStar wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van een baanbrekend technologieplatform voor een kostefficiënte en ecologische productie van biosurfactanten. Dat zijn oppervlakteactieve stoffen die we in een hele waaier aan producten terugvinden, van voedingsmiddelen tot kuisproducten. Hun ambitieus plan gaat gepaard met een hoge kapitaalnood. Via FINMIX kregen ze feedback op hun financieel plan en investeerderspitch.
Bernd Everaert (CTO AmphiStar): “Als startup zit je met heel wat twijfels: is dit de juiste aanpak? Hebben we alle opties bekeken? Moeten we bij financiële VC’s (venture capital) blijven of spreken we ook met corporate VC’s? FINMIX was voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn en de juiste keuzes voor ogen hadden voor onze financieringsmix. Aan andere startups raden we het alleen maar aan. Je plant dit wel best voor je een financieringsronde start. Zo weet je welke investeerders nuttig zijn en hoe je zo’n gesprek aangaat. Een FINMIX panel is een goede dry run en het kan de juiste pijnpunten al blootleggen.”
Sophie Roelants (CEO AmphiStar): “Op een tijdsefficiënte manier krijg je feedback van enkele zwaargewichten aan ervaring. Naast nuttige tips, nieuwe inzichten en contacten haalden we ook veel uit de reacties die de experten op elkaar gaven. VLAIO bedrijfsadviseur Iris Detavernier heeft ons zeer goed geholpen bij de voorbereiding op onze pitch zodat we onze plannen op een heldere manier konden presenteren. Dat heeft zeker geholpen in onze gesprekken met potentiële investeerders.”