Financiering van een groeitraject
Om een onderneming te runnen zijn er financiële middelen nodig, des te meer voor de financiering van een groeitraject. De voorraadkost zal stijgen, er zullen meer openstaande vorderingen zijn op klanten, eventueel moet er geïnvesteerd worden, …
Banken hebben meestal te weinig zekerheden om deze groeifase alleen te financieren en verlangen meestal minimaal 25% eigen inbreng van de ondernemer.
De overheid wil je hierbij helpen, enerzijds door het niveau van de eigen middelen op te krikken (verhoging van het maatschappelijk kapitaal), anderzijds door het verschaffen van ‘achtergestelde’ leningen en ten slotte door het verschaffen van waarborgen ten gunste van het bedrijf.
Meer informatie over mogelijke financieringsbronnen en de bijhorende overheidssteun
Verhoging van het kapitaal
In een sterk groeiende onderneming staat de ondernemer meestal voor een fundamentele keuze: ofwel grotendeels baas in eigen buik blijven (doch dan heeft het bedrijf meestal niet voldoende eigen middelen om de groei te financieren aangezien de banken altijd voldoende solvabiliteit wensen), ofwel een stuk van het bedrijf uit handen geven door het kapitaal open te stellen voor derden. Als ondernemer dien je na te denken of je liever een groot stuk van een kleine koek in bezit wil, dan wel een klein stuk van een mogelijk veel grotere koek.
Bedrijven die de ambitie hebben om te groeien en hun kapitaal willen open stellen voor derden kunnen terecht bij de volgende instellingen die opgericht werden of gesteund worden door de overheid:
BAN Flanders (Business Angels Netwerk Flanders)
Dit is een netwerk van kapitaalkrachtige personen met veel bedrijfservaring die een gedeelte van hun vermogen willen investeren in groeiende bedrijven. Naast kapitaal brengen deze personen ook hun know-how en kennissennetwerk in.
Meer informatie in de risicokapitaaldatabank
PMV, de investeringsmaatschappij voor Vlaanderen
PMV kan risicokapitaal verstrekken aan beloftevolle ondernemingen. Zoals elke kapitaalverschaffer investeert PMV om meerwaarde te creëren. Voor PMV moet die meerwaarde zowel financieel als maatschappelijk zijn. Op die manier draagt PMV bij aan de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. Zowel voor starters als jonge groeiers die vaak over onvoldoende cashflow beschikken kan het aantrekken van extra aandelenkapitaal een interessante optie zijn. Maar ook in een latere fase kan bij gevestigde ondernemingen een bijkomende kapitaalinjectie nodig zijn (bv. bij overname).
Meer informatie in de risicokapitaaldatabank
LRM
Indien de investering een ‘limburg-link’ heeft kan LRM gecontacteerd worden. Ook zij kunnen als medevennoot opereren in jouw onderneming en kunnen een rol spelen als klankbord voor strategiebepaling en investeringsbeslissingen.
Zij beschikken ook over een aantal interessante leenformules: KlimOp-lening, PLUS-lening en de Doorbraaklening.
Meer informatie in de risicokapitaaldatabank
Welvaartsfonds
Het Welvaartsfonds wil Vlaamse bedrijven helpen door de crisis te loodsen en wil mee de omslag maken naar een duurzame economie. Het fonds verstrekt kapitaal, quasi-kapitaal en achtergestelde leningen aan scale-ups, kmo’s en grote ondernemingen.
Meer informatie in de risicokapitaaldatabank
In de voorgaande instellingen was de overheid steeds aanwezig als initiatiefnemer, aandeelhouder of sponsor. Andere publieke risicokapitaalverschaffers actief in Vlaanderen kan je vinden via de risicokapitaaldatabank van VLAIO.
Voor een overzicht van de risicokapitaalmaatschappijen die volledig in privé-handen zijn verwijzen we je naar de risiokapitaaldatabank.
Crowdfunding
Crowdfunding is een alternatieve vorm van financiering, waarbij ondernemers, die moeilijk toegang krijgen tot de traditionele financieringskanalen, een eerste deel van de benodigde financiering online bij het grote publiek kunnen inzamelen om vervolgens eventueel aan te kloppen bij de professionele financiers. Eén van de types van crowdfunding is financiering door participatie via aandelen, maar ook financiering via leningen is mogelijk. De verschillende stappen van dit proces, evenals het reglementair kader en een overzicht van de bestaande crowdfundinginitiatieven vind je terug via vlaio.be/crowdfunding.
Tax Shelter voor scale ups
Financiering via leningen
Indien jouw bank meer eigen inbreng van je vraagt dan je huidige vennoten kunnen inbrengen (zonder voldoende ‘solvabiliteit’ kunnen banken niet volledig meegaan in de financiering) en je wil geen aandelen uit handen geven aan derden, dan kan je eventueel beroep doen op ‘achtergestelde leningen’. ‘Achtergesteld’ betekent dat de ontlener zich nà alle andere schuldeisers plaatst bij een mogelijk falingsscenario. Banken beschouwen deze leningen als ‘quasi’ eigen vermogen aangezien zij ten opzichte van deze achtergestelde leningen voorrang verkrijgen bij uitwinning. Naast kapitaalparticipaties heeft PMV ook een aantal vormen van al dan niet achtergestelde leningen om de groei van bedrijven mee te financieren.
PMV-bedrijfsleningen
Startlening en Cofinanciering
Winwinlening
Waarborgregeling
Europese financieringsmogelijkheden voor ondernemingen
Om de toegang tot financiering voor ondernemingen te vergemakkelijken heeft de Europese Unie een aantal financiële instrumenten ontwikkeld (leningen, waarborgen en risicokapitaal).
De Europese financiering wordt doorgaans verstrekt door de EIB-groep, bestaande uit de Europese Investeringsbank (EIB) en het Europees Investeringsfonds (EIF). Er wordt vooral indirecte ondersteuning verstrekt, via financiële tussenpersonen, maar ook soms rechtstreekse financiering aan o.m. ondernemingen. InvestEU is het nieuwe Europese investerings- en financieringsprogramma voor de periode 2021 tot 2027.
FINMIX
FINMIX is een VLAIO-traject gericht op ondernemingen met innovatieve projecten, stevige groeiambities of overnameplannen en die bovendien openstaan voor risicokapitaal. Het biedt je de mogelijkheid om jouw project voor te stellen aan een panel van experten. Deze experten beoordelen tijdens de themasessies jouw project en adviseren je over de meest aangewezen financieringsmix.
Het financieringskompas wijst je de weg
Aan de hand van een 10-tal korte vragen over jouw onderneming (ondernemingsvorm, leeftijd, sector, enz.), het project waar je financiering voor zoekt (doeleinden, bedrag enz.), en de financieringsvormen waarvoor je open staat (leningen, waarborgen, externe investeerders, enz.) brengen we je financieringsbehoeften in kaart. Als resultaat krijg je een overzicht van de meeste geschikte financierings- en ondersteuningsmogelijkheden, die worden opgehaald uit de subsidiedatabank en risicokapitaaldatabank van VLAIO. Hierbij worden er extra filters toegepast.
Volledig anoniem: wij slaan geen informatie op over jouw verhaal, zodat je volledig anoniem op zoek kan gaan. Uiteraard kan je nadien steeds contact opnemen met één van onze bedrijfsadviseurs voor meer gedetailleerd advies.
Ontvang jouw verhaal: de resultaten (weblink) kan je bijhouden door een email naar jezelf of iemand anders te versturen.
Financieringsradar
Wil je als startup of scale-up op een snelle manier vertrouwd raken met financiering? Dan is de Financieringsradar zeker iets voor jou. De fiche geeft je in één oogopslag weer waar je welke informatie terugvindt over uiteenlopende onderwerpen als opleiding, expertise, begeleiding, pitchen … Kortom: een handig overzicht voor startups en scale-ups die hun weg zoeken in het financieringslandschap.