Voorwaarden om in aanmerking te komen voor innovatieve starterssteun
Ontvankelijkheidscriteria
Grootte van de onderneming
Alleen vennootschappen die voldoen aan de Europese kmo-definitie van een kleine onderneming komen in aanmerking voor innovatieve starterssteun. De vennootschap moet rechtspersoonlijkheid hebben.
Elke steunaanvraag gebeurt door één enkele onderneming.
Leeftijd van de onderneming
De onderneming mag maximaal 2 jaar oud zijn op het moment van indiening van de subsidieaanvraag bij VLAIO. Ook starters waarvan de vennootschap nog niet opgericht is, komen in aanmerking. De subsidietoekenning wordt dan afhankelijk gesteld van effectieve oprichting van de vennootschap. Dit geldt ook voor wie recent gestart is als eenmanszaak. Zij kunnen indienen als ‘onderneming in oprichting', in afwachting van het oprichten van een onderneming met rechtspersoonlijkheid.
Opgelet! De leeftijd van de onderneming wordt bepaald door het oudste verbonden ondernemingsnummer (meer dan 50% aandeelhouder of stemrecht). Hierbij kijken we niet alleen naar rechtspersonen maar ook naar economische activiteiten van natuurlijke personen (ook in bijberoep).
Voorbeeld: De indienende vennootschap bestaat 1 jaar en werd opgericht door Sofie en Jan. Sofie heeft 60% van de aandelen en Jan heeft 40% van de aandelen. Sofie is al 3 jaar zelfstandige in bijberoep. Bijgevolg spreken we hier over een starter die niet in aanmerking komt. Er is immers een verbonden ondernemingsnummer (>50%) dat langer dan 2 jaar bestaat. Mochten Jan en Sofie ieder 50% van de aandelen hebben zou er zich geen probleem stellen.
Een ander aandachtspunt is dat personen die in gemeenschappelijk overleg handelen als één natuurlijk persoon geteld worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor echtgenoten, bloedverwanten tot en met de tweede graad (ouders, kinderen, grootouders, kleinkinderen, broers en zussen) en bij samenwoning. Ook wanneer natuurlijke personen samen aandeelhouder zijn in een andere vennootschap handelen deze in gemeenschappelijk overleg.
Wanneer je deze subsidie aanvraagt zal je gevraagd worden een blokdiagram aan te leveren met de aandeelhouders van de onderneming. In deze template vind je de richtlijnen hiervoor, zodat je kan nagaan of je voldoet aan de definitie van een kleine onderneming en de leeftijd van je onderneming kan bepalen.
Starterssteun
Deze subsidie wordt toegekend als starterssteun onder artikel 22 van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening. Aan deze starterssteun zijn specifieke voorwaarden verbonden. Zo moet jouw onderneming een niet-beursgenoteerde kleine onderneming zijn, die nog geen winst heeft uitgekeerd, niet de activiteit van een andere onderneming heeft overgenomen (tenzij de omzet van de overgenomen activiteit in het boekjaar voorafgaand aan de overname minder dan 10 % van de omzet van de in aanmerking komende onderneming bedraagt), geen andere onderneming heeft overgenomen en niet uit een concentratie is ontstaan (tenzij de omzet van de overgenomen onderneming minder dan 10 % van de omzet van de in aanmerking komende onderneming in het boekjaar voorafgaand aan de overname bedraagt of de omzet van de onderneming die uit een concentratie is ontstaan, minder dan 10 % hoger is dan de gezamenlijke omzet van de bij de concentratie betrokken ondernemingen in het boekjaar voorafgaand aan de concentratie).
Er is sprake van een overname wanneer er een overnameprijs is betaald voor een immaterieel goed dat tot uiting komt op de balans onder het immaterieel vast actief van de onderneming..
Exploitatiezetel
Alleen vennootschappen met een exploitatiezetel in Vlaanderen (eventueel in oprichting) kunnen deze subsidie aanvragen.
Cumulverbod en eerdere subsidieaanvragen
Dubbele subsidiëring is niet toegestaan. Kosten die deel uitmaken van de begroting van het innovatieve starterssteunproject mogen niet gesteund worden met andere subsidies. Je verklaart bij indiening van het projectvoorstel op eer dat de onderneming voor dit project geen andere overheidssteun heeft ontvangen of aangevraagd met betrekking tot dezelfde kosten.
Wanneer jouw onderneming reeds een eerdere subsidie heeft ontvangen vooraf aan innovatieve starterssteun (bijvoorbeeld van het type ontwikkelingsprojecten, onderzoeksprojecten, O&O haalbaarheidsstudies, ICON-projecten, Baekeland mandaten, Innovatiemandaten fase 2 of kmo-groeisubsidie, inclusief VLAIO-steun voor projecten met Europese samenwerking) kan dit tot een negatieve evaluatie leiden. Dit kan namelijk betekenen dat jouw project al te ver staat en er onvoldoende onzekerheden en uitdagingen overblijven om nog in aanmerking te komen voor innovatieve starterssteun. Indien dergelijke financiële steun bekomen wordt tijdens de looptijd van het innovatieve starterssteunproject, dan wordt het innovatieve starterssteunproject gestopt voor de start van het nieuwe project en wordt de steun afgerekend.
Elke onderneming kan maximaal één keer innovatieve starterssteun ontvangen en maximaal twee keer aanvragen.
Vermogen
Je onderneming dient een eigen vermogen te hebben dat samen met achtergestelde leningen minimum € 5000 bedraagt. Je kan het eigen vermogen aantonen via de laatst neergelegde jaarrekening, via voorlopige boekhoudkundige cijfers die voor waar en echt worden verklaard door een gecertificeerde accountant of via een notariële akte (bij oprichting of extra inbreng). Achtergestelde leningen moeten worden aangetoond met ondertekende leningsovereenkomsten (deze achtergestelde leningen hoeven niet converteerbaar te zijn). Je mag indienen voordat je aan deze voorwaarde voldoet. Bij goedkeuring van de subsidieaanvraag dien je binnen de 4 maanden na de beslissing te voldoen aan deze financiële voorwaarde om de subsidie te kunnen ontvangen.
De voorwaarden worden verder uitgelegd in het toelichtingsdocument innovatieve starterssteun.
Beoordelingscriteria
Een aanvraag innovatieve starterssteun moet voldoen aan vijf beoordelingscriteria:
-
1Criterium pioniersrol
- Verlegt de starter de grenzen van wat gangbaar is binnen zijn markt?
- Is er sprake van een innovatief idee en lost dit een probleem op bij een duidelijke doelgroep?
-
2Criterium onzekerheden en aanpak
- Is het uitdagend om dit idee te vertalen naar een onderneming?
- Wordt er gewerkt richting een proof of business en/of proof of concept?
- Staat hier een inspanning tegenover van minstens het equivalent van een mensjaar of een kost van € 70.000?
-
3Criterium team en netwerk
- Kan het team en bijhorend netwerk het ondernemersproject dragen?
-
4Criterium eigen risico (skin in the game)
- Nemen de vennoten zelf voldoende risico op zich?
-
5Criterium impact en potentieel
- Is er minstens 5 VTE tewerkstelling tegen jaar 5 na einde project?
- Kan het project leiden tot een grote economische groei?
- Is er een positieve maatschappelijke impact?
De criteria worden verder toegelicht en geïllustreerd in het scorerooster dat als bijlage gaat bij het toelichtingsdocument.