Klimaatsprong

Wat houdt de pilootoproep transitiecontract klimaatsprong 2024 in?

De pilootoproep transitiecontract klimaatsprong 2024 heeft als doel om door investeringen in grootschalige elektrische boilers en warmtepompen de CO2-uitstoot in Vlaanderen te verminderen.

Dit steuninstrument wijkt op een aantal punten af van de klassieke subsidieverstrekking:

  • zo is er de mogelijkheid om ook operationele kosten (OPEX) gedurende een aantal projectjaren te ondersteunen;
  • is er ook een gedeeltelijke risicodekking tijdens de looptijd van de overeenkomst, wat het vinden van investeringskapitaal moet vergemakkelijken;
  • en wordt de oproep gelanceerd in de vorm van een veilingprocedure. Ondernemingen kunnen een bod uitbrengen per vermeden ton CO2-emissie. Hierbij wordt voorrang gegeven aan de projecten die het subsidie-efficiëntst zijn in de reductie van CO2-emissies.

Projecten die in aanmerking komen voor steun moeten voldoen aan een aantal criteria, waaronder een minimale omvang en een aantoonbare bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot.

De toewijzing van de middelen die toegekend worden op basis van de veiling zal gebaseerd zijn op het concept van tweezijdige 'contracts for difference' (CfD's). Hiermee wil Vlaanderen grote bedrijven stimuleren om sneller investeringen te doen in technologieën die zorgen voor minder CO2-uitstoot. Bij dit systeem wordt de steun over meerdere jaren gegeven en gekoppeld aan de evolutie van bepaalde economische parameters.

Voor de huidige oproep zijn dit de prijzen van elektriciteit en aardgas en de kost van emissierechten. De hoogte van de steun wordt jaarlijks aangepast aan de ontwikkelingen op de energie- en emissiemarkt waardoor de regeling flexibel blijft en kan inspelen op veranderingen in marktomstandigheden. Met andere woorden, als de netto-inkomsten uit het project stijgen, neemt de steun die wordt uitgekeerd aan het project af en omgekeerd.

We spreken van 'tweezijdige' contracten omdat in de overeenkomst mogelijk gemaakt wordt dat de geldstroom doorheen de contractperiode omgekeerd kan verlopen, dus ook van het bedrijf naar de overheid. Dat is het geval wanneer de omstandigheden zodanig gewijzigd zijn dat de investering wel voldoende rendabel is.

De investeringen kunnen, onder bepaalde voorwaarden, ook door een derde partij uitgevoerd worden.

De steun wordt in deze pilootoproep toegekend voor een steunperiode van 10 jaar. Dit biedt investeerders een langdurige zekerheid en stimuleert de ontwikkeling van duurzame energieprojecten op de lange termijn.

 

Welke informatie is reeds beschikbaar?

De informatie op deze webpagina's beschrijft de principes van de tweezijdige Contracts for Difference, het verloop van de oproep en de criteria waaraan projecten en aanvragende ondernemingen dienen te voldoen. In voorbereiding van de oproep tot biedingen worden de formulieren en modellen voor de steunberekening door VLAIO en VITO verder verfijnd en op deze website gepubliceerd (voorziene timing najaar 2024).

 

Disclaimer

Door reeds informatie over de aanstaande oproep te communiceren zonder dat alle details van de berekeningswijze van de steun zijn vastgelegd, wil VLAIO bedrijven in een vroeg stadium informeren over de opkomende oproep. VLAIO behoudt zich wel een recht om de hier gepubliceerde voorwaarden aan te passen alvorens het biedproces te lanceren.

Contact

Stuur bij voorkeur een e-mail naar VLAIO. Toch iets via de post bezorgen? Alle VLAIO-kantoren hebben voortaan één postadres.

Adres
VLAIO
Telefoon
E-mail