Innovatie
Leg jouw plannen voor aan een VLAIO bedrijfsadviseur.
Wil je aftoetsen of jouw plannen passen binnen de kmo-groeisubsidie? Antwoord beknopt op 3 vragen en krijg feedback van een VLAIO bedrijfsadviseur.
Voor wie?
Ondernemingen die concrete plannen hebben om innovatieve producten of diensten naar de markt te brengen of innovatieve bedrijfsprocessen op te zetten.
Wat komt in aanmerking?
Projecten die betrekking hebben op producten, diensten of processen die niet alleen nieuw zijn voor de aanvrager, maar ook voor de sector. Ze moeten bovendien voldoende uitdagingen stellen. Het vernieuwend businessmodel levert de onderneming een competitief voordeel op dat mogelijk zal leiden tot duurzame economische groei. Bijvoorbeeld:
- Een bedrijf dat een innovatief type kunstgras voor sportterreinen heeft ontwikkeld, en dit naar de markt wil brengen. Het werft een strategisch profiel aan voor het opstellen en uitrollen van een commerciële strategie.
- Een voedingsbedrijf dat een vernieuwend voedingsproduct wil ontwikkelen en extern advies inwint om de technologische uitdagingen op het vlak van verpakking en houdbaarheid aan te pakken.
- Een jonge starter die een financieringsplatform voor projecten in opkomende industrieën (=een nieuwe dienst) internationaal in de markt wil zetten. Voor de verdere ontwikkeling van het platform en het uittekenen van een roadmap, neemt het bedrijf een extern adviseur met gespecialiseerde kennis van blockchain onder de arm.
- Een HVAC-bedrijf dat een bestaande technologie voor thermische opslag als een van de eersten op grote schaal wil introduceren in Vlaanderen en advies inwint voor de uitwerking van concrete toepassingen.
Wat komt niet in aanmerking?
- Trajecten die gericht zijn op het verkennen van innovatie-opportuniteiten (bijvoorbeeld een verkennend marktonderzoek) of op het uitwerken van een innovatie roadmap (bijvoorbeeld advies inwinnen voor een langetermijnstrategie voor innovatie)
- Trajecten die niet vernieuwend zijn voor de sector of onvoldoende uitdagingen met zich meebrengen, bijvoorbeeld:
- Een onderneming die horeca-activiteiten wil opstarten of laadpalen wil installeren
- Een onderneming die nu B2B-actief is en B2C-activiteiten wil opstarten zoals ook andere ondernemingen binnen de sector doen
- Een opleidingsverstrekker die nu vooral kmo’s bedient en zich ook naar grotere ondernemingen wil richten
- Een horeca-onderneming die fysieke en online sportevents wil organiseren.
- Het uitbesteden van (een deel van) de ontwikkeling van een nieuw product of dienst aan een externe partij, zonder kennisopbouw bij de aanvrager. Bv Een machinebouwer die een nieuwe machine ontwikkelt en het productdesign uitbesteedt aan een gespecialiseerd ontwerpbureau.
- Het aanwerven van een medewerker ter versterking van het R&D-team om lopende innovatietrajecten uit te voeren.
Andere innovatiesteun
Wil je een innovatief product ontwikkelen, maar eerst de technische of economische haalbaarheid onderzoeken om na te gaan of het opportuun is deze innovatie uit te werken? Dan kan je mogelijk steun krijgen via de O&O haalbaarheidsstudie .
Wil je nieuwe producten, diensten of processen ontwikkelen via een intensief onderzoeks- en ontwikkelingsproject? Dan kan je mogelijk steun krijgen via een onderzoeksproject of ontwikkelingsproject.
VLAIO bedrijfsadviseur Katelijne Strubbe vertelt je in onderstaande video kort wat wel en niet in aanmerking komt voor de kmo-groeisubsidie innovatie.