Uitdaging
Aquafin exploiteert meer dan 300 installaties voor de zuivering van huishoudelijk afvalwater, verspreid over heel Vlaanderen en draagt op die manier bij tot een goede waterkwaliteit in de Vlaamse waterlopen. Aquafin engageert zich ook om zijn kernactiviteiten zo duurzaam mogelijk uit te voeren.
Jaarlijks produceren de zuiveringsinstallaties van Aquafin een bepaalde hoeveelheid biologisch slib dat afkomstig is van het zuiveringsproces. Dit spuislib wordt omgezet naar ontwaterd slib via een centrifuge. Momenteel werkt de centrifuge semi-automatisch. De operator is enkel tijdens de opstart van de centrifuge aanwezig, maar het slib kan tijdens de dag veranderen van samenstelling waardoor mogelijk aanpassingen nodig zijn. Door niet continu te kunnen meten, is het momenteel niet mogelijk om veranderingen te gaan waarnemen en dus de nodige instellingen / aanpassingen te doen. Hierdoor wordt er veel efficiëntie verloren.
De beoogde innovatie moet de ontwatering via centrifuge continu kunnen laten verlopen op ‘optimale instellingen’. Hierdoor zullen de tonnen aan ontwaterd slib omlaag gaan, en zal er ook efficiënter met chemische toeslagstoffen kunnen omgesprongen worden. Smartificaton van de centrifuge resulteert verder in een lagere werkbelasting voor de technisch medewerkers / operatoren. Concreet werd een oplossing uitgedacht om automatische aanpassingen door te voeren aan de instellingen van de centrifuge, op basis van gegevens afkomstig van online metingen uit de ingang en de uitgang van de centrifuge. Een slimme sturing kan dan bijregelen op zo’n manier dat de centrifuge optimaal kan draaien / bedrijven.