Gedragen duurzaam straatlicht

Uitdaging

In 2014 ondertekende de Stad Halle het Burgemeestersconvenant voor klimaat en energie. De stad wil dan ook actief werk maken van de klimaatdoelstellingen om minstens 20% energie en CO2 te  besparen tegen 2020 en vervolgens te werken naar klimaatneutraliteit. De twee grote energieverbruikers binnen de stad zijn de eigen stedelijke gebouwen en de openbare verlichting.

Stad Halle wenst de openbare verlichting in haar straten te vernieuwen. Daarnaast dienen nieuwe woonwijken te worden voorzien van openbare verlichting.

Halle wenst gebruik te maken van een innovatief dienstencontract voor de aankoop van efficiënt straatlicht volgens de principes van de circulaire economie, zonder zelf te investeren in de verlichtingsinfrastructuur. Halle wenst dus licht te kopen, dat slim stuurbaar is en gekoppeld aan een nieuw gekozen doof- en dimstrategie. Tegelijkertijd wil Halle voor haar openbare verlichting beroep doen op lokaal geproduceerde hernieuwbare energie en burgerparticipatie.

Concreet heeft het dienstencontract volgende doelstellingen:

  • een all-in service inclusief installatie en onderhoud door lokale spelers. Door gebrek aan interne capaciteit is de ontzorging-aanpak met een vaste vergoeding voor de dienst een interessante oplossing voor het lokaal bestuur. Door de garantie van de outputspecificaties (gedefinieerd in lichtsterkte – aantal lux- en vastgelegd volgens de huidige normeringen) verschuift de verantwoordelijkheid naar de dienstenleverancier die de gevolgen draagt bij functionele problemen. Deze partij staat zelf in voor alle kosten verbonden aan het onderhoud, en heeft er bijgevolg alle belang bij te opteren voor een duurzame verlichtingsinfrastructuur
  • een vast prijsvoordeel ten opzichte van de huidige situatie (constante opex)
  • de creatie van een draagvlak voor de doof- en dimstrategie door burgerparticipatie; de burger investeert mee in de stroomvoorziening met hernieuwbare energie en heeft inspraak in het lichtcomfort

    Finaal is de bedoeling dat dit dienstencontract, onder de vorm van een lastenboek, kan worden uitgerold naar de Vlaamse steden en gemeenten die hun verantwoordlijkheden willen opnemen teneinde de emissiereductiedoelstellingen onder het Burgemeestersconvenant te realiseren.

Delen: