Gedragen duurzaam straatlicht

Aanbesteding

Het luik 'licht'

De aankondiging van de opdracht binnen het luik 'licht' is gepubliceerd op 14 november 2019 op e-procurement. Deadline kandidaatstellingen was 16 december 2019. 

Gebruikte procedure: Mededingingsprocedure met onderhandeling volgens de principes van Best Value Procurement. 

De opdracht omvat:

  • Het transformeren (ontwerpen en installeren) van de bestaande openbare verlichtingsinstallatie door een intelligente verlichtingsinstallatie inclusief onderhoud voor een periode van 12 jaar) 
  • Realisatie van een proefproject met een representatieve schaalgrootte om een goede evaluatie te kunnen maken van nieuwe aanstuurtechnieken/-algoritmen in functie van verkeersdrukte en/of conflictsituaties door toepassing van nieuw te ontwikkelen technologieën om de ecologische verlichtingsinstallatie zo efficiënt mogelijk te gaan aansturen. 
  • Testomgeving opzetten om nieuwe applicaties en diensten te onderzoeken.

Selectiefase:

Er werden vijf kandidaatstellingen ontvangen. Een kandidaat voldeed niet aan de selectiecriteria.

Gunningsfase:

Vier van de vijf weerhouden kandidaten werden uitgenodigd om hun initiële offerte in te dienen begin maart 2020. Er werden twee initiële offertes ontvangen waarvan één offerte onregelmatig was. 

Tussen maart en juli 2020 liepen de onderhandelingen om de opdracht volgens de principes van Best Value Procurement meer in detail vorm te geven.

De opdracht werd aan Fabricom NV gegund in september 2020.

Het luik 'energie' 

In de loop van 2021 werd in onderling overleg tussen VEB, Halle en PIO beslist om dit luik stop te zetten en dit omwille van volgende redenen: 

  • In de haalbaarheidsstudie van ZES (dd januari 2020) waren diverse scenario's voor hernieuwbare energie uitgewerkt (zon, wind, water of een combinatie van diverse energiebronnen). Ook al had Halle nog geen definitieve keuze gemaakt tussen deze scenario's, toch had Halle een voorkeur voor een combinatie van waterkracht en PV. Sinds 1 januari 2021 werden de randvoorwaarden rond groene stroomcertificaten (GSC) voor PV-installaties echter gewijzigd. GSC werden afgeschaft en vervangen door een investeringssteun volgens het call-principe. Deze wijziging zou een negatieve invloed hebben op de business case zoals uitgewerkt in de haalbaarheidsstudie van ZES. Ook het meest rendabele scenario (zon / water) zou hierdoor een investeringsrisico vormen voor energiecoöperaties, waardoor de kans op het voeren van een aanbesteding zonder inschrijvingen reëel zou zijn.
  • Door het voortschrijden van de tijd waren de innovatieve aspecten (stroomafnameovereenkomst, microwaterkracht, enz.) van het luik 'energie' anno 2021 niet meer zo innovatief. Waar een stroomafnameovereenkomst (power purchasing agreement) in 2017 nog relatief nieuw was voor coöperaties, werd dat medio 2021 meer gebruikelijk. Idem dito voor de totstandkoming en het beheer van kleine waterkrachtcentrales. 

Rekening houdend met bovenstaande argumenten werd besloten dat de Stad Halle zijn middelen beter in meer rendabele klimaatprojecten kan investeren die ook meer bijdragen aan de klimaatdoelstellingen richting 2050.

Dat dit luik niet werd voortgezet doet geen afbreuk aan het innoverende karakter van het hele project. Het luik 'licht' bevat op zichzelf voldoende innovatieve en experimentele aspecten (verledding, dimmen & doven, light-as-a-service, faunavriendelijke verlichting enz.) en levert op zichzelf een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen (vermindering van energiegebruik). Bovendien zet Halle met dit luik 'licht' als 'first mover' een belangrijke stap samen met Fluvius, die ingeval van succes verder opgeschaald kan worden in Vlaanderen. 

Delen: