Voorbereiding
Consortium
Voor de realisatie van dit project werd een consortium opgericht met stad Halle, het Vlaams EnergieBedrijf, Cleantech Flanders, Fluvius, en VVSG.
Lembeek
Als scopegebied voor de proefopstelling werd deelgemeente Lembeek weerhouden.
State-of-the-art
Cleantech Flanders bereidde een state-of-the-art voor, met daarin de best available practices rond slimme verlichting en mogelijkheden voor hernieuwbare energie, waaruit stad Halle een shortlist maakte van technologieƫn om verder te onderzoeken op haalbaarheid.
Werkgroepen
Gezien de diversiteit van het project werden werkgroepen opgericht voor communicatie, openbare verlichting, hernieuwbare energie, burgerparticipatie en aankoop om het project concreet vorm te geven.
Twee luiken
Gaandeweg heeft het project twee luiken gekregen:
- het luik 'licht': doel is te komen tot een slimme, stuurbare openbare verlichting volgens de circulaire principes, inclusief een testomgeving. Dit luik gebeurt in samenwerking met Fluvius.
- het luik 'energie': doel is om de openbare verlichting 'onrechtstreeks' te voeden met hernieuwbare energie waarbij de burgers zullen kunnen participeren in de energieopwekking. Dit luik gebeurt in samenwerking met het Vlaams Energiebedrijf.
Luik 'licht'
In de loop van 2019 heeft Fluvius i.s.m. Halle de aanbesteding voor de slimme verledding van Lembeek voorbereid.
Luik 'energie'
Om de diverse opties voor hernieuwbare energie in Halle (wind, water, zon, of een combinatie) in kaart te laten brengen en te laten becijferen heeft PIO samen met het VEB in de loop van 2019 een haalbaarheisstudie laten uitvoeren. De studie werd uitgevoerd door ZES en werd opgeleverd in het voorjaar van 2020.
De presentatie en pdf van de haalbaarheidsstudie vind je terug bij de documenten.
Documenten
Raadpleeg hier alle documenten van dit project (niet toegankelijke documenten)