Uitdaging
Het hergebruiken van bouwmaterialen is een essentieel onderdeel van de circulaire economie, waarbij grondstoffen zoveel mogelijk in de kringloop worden gehouden. Het hergebruik van bouwmaterialen kan zowel op de site zelf plaatsvinden als via het gebruik van materialen die van elders komen. Dit laatste is echter een probleem in de context van overheidsopdrachten omdat:
- niet gekend is wat op dat moment in welke hoeveelheden beschikbaar is op de markt ;
- er een tijdspanne is tussen opmaak offerte en de start van de werken en
- er geen garantie bestaat dat de beoogde materialen dan (nog) beschikbaar zijn
- er geen garantie bestaat dat de inschrijver de opdracht toegewezen krijgt (zou de inschrijver de materialen al aangekocht hebben)
- er geen garanties of keuringen bestaan over de prestaties van het materiaal
- de rendabiliteit t.o.v. nieuw materiaal niet altijd gekend is
Om het hergebruik van materialen in bouwopdrachten te kunnen inzetten is het daarom belangrijk dat er een groot aanbod is van dergelijke materialen en dat er standaarden zijn, die garanties geven over de technische prestaties.
Via het PIO-project wil Het Facilitair Bedrijf komen tot realistische ambities voor hergebruik van materiaal in overheidsopdrachten voor werken. Een eerste stap is een marktverkenning. Op basis van het marktonderzoek kan dan onderzocht worden welke mogelijkheden voor implementatie er in de verschillende plaatsingsprocedures bestaan. Als proefproject wordt het Zeewezengebouw in Oostende voorgesteld, een renovatieproject.