Incontinentiezorg 2.0

Resultaten

Bespreking resultaten

Op 29 september 2022 hebben de medewerkers van ZorgSaam hun ervaringen met de oplossingen aan de twee leveranciers Ontex en Essity voorgesteld. Ze formuleerden eveneens punten voor verbetering voor toekomstige ontwikkelingen.

Evaluator Kunigi vatte de conclusies samen aan de hand van twee presentaties die je kan terugvinden onderaan de pagina bij documenten. 

Positieve ervaring: "Meer comfort - minder werk" 

Het zorgpersoneel van ZorgSaam is zeer tevreden over het verloop van de piloten. De medewerkers hebben er met enthousiasme en gedrevenheid aan meegewerkt, en dat in uiterst moeilijke en onzekere Covid-tijden (met personeelstekort, interimwerk, enz.). 

De begeleiding en training die ze kregen van de leveranciers over het gebruik van de oplossingen werd erg geapprecieerd, als ook hun hands-on ondersteuning op de werkvloer en vlotte bereikbaarheid ingeval van problemen. 

Na een korte inloopperiode van 'trial and error', hebben de oplossingen bewezen dat ze een meerwaarde betekenen voor de bewoners (althans de in de piloten geïdentificeerde doelgroep van bewoners met relatief zware incontinentieproblemen) en de zorgverleners, en bovendien ook tot minder verspilling van materiaal (afval) leiden. De slimme technologie maakt een incontinentiebeleid op maat van elke bewoner mogelijk. Het personeel was teleurgesteld dat de piloten na 8 weken afgerond werden. Ze hadden het slimme materiaal nog graag verder willen blijven gebruiken. 

Succesfactoren

  • Accuraatheid van de oplossingen: vals positieve alarmen zorgen voor frustratie, stress en verminderen het vertrouwen van het personeel in de oplossingen
  • Een sterk netwerk
  • Gemakkelijk in gebruik (zo min mogelijk extra handelingen voor het zorgpersoneel)
  • Goede opleiding en training voorzien om de veranderingen op de werkvloer stap voor stap te introduceren
  • Vlotte bereikbaarheid en aanspreekbaarheid van leveranciers ingeval van problemen 

Punten ter verbetering - Suggesties voor toekomstige ontwikkelingen:

  • Slim materiaal dat ook stoelgang kan detecteren. Dat zou een grote plus zijn, voor zowel bewoners als zorgverleners. 
  • Integratie met de bestaande systemen (oproepsysteem, zorgdossier) is aangewezen, zodat alle informatie op 1 device door het zorgpersoneel kan ingeput en geraadpleegd worden. 
  • Blijven inzetten op maximale gebruiksvriendelijkheid. Wanneer het zorgpersoneel onder tijdsdruk staat, sluipen er soms onzorgvuldigheden in hun handelingen (verkeerde instelling, verkeerd verband, enz.) zodat de slimme oplossing niet of foutief werkt. 

Meerwaarde van piloten: publiek-private samenwerking met het oog op de creatie van een win-win

De leveranciers Ontex en Essity hebben aangegeven dat de suggesties van ZorgSaam heel hoog op hun agenda staan en ze er op korte termijn werk van zullen maken. Op deze manier hebben de piloten niet alleen nuttige inzichten opgeleverd voor ZorgSaam, maar ook voor de leveranciers. Dankzij de piloten kunnen zij hun producten en diensten in de toekomst optimaliseren.

Persconferentie

Aansluitend heeft ZorgSaam ZKJ op 29 september 2022 een persconferentie georganiseerd in WZC Sint-Eligius te Lochristi om de resultaten van de piloten publiek bekend te maken.

Alle betrokken partijen tekenden present en namen het woord. De resultaten hebben aangetoond dat technologie en kwalitatieve zorg hand in hand gaan en elkaar wederzijds ondersteunen en versterken.

"Een geslaagd project, waarbij de beleefde ervaring van bewoners met dementie onze gids was en waarbij we sectoroverschrijdend en multidisciplinair in co-creatie tot innovatieve en kwalitatieve incontinentiezorg zijn gekomen. Deze doorgedreven manier van samenwerken voorkomt dat innovaties die 'plug & play' worden aangeboden na enkele maanden in de kast belanden. Dit project heeft duidelijk gemaakt dat innovatie in de zorg, geen 'nice-to-have' is, maar een 'must-have'", zo sloot Filip Van Daele, de IT manager bij Zorg-Saam die dit project in 2019 bij PIO initieerde, zijn speech af.

Slim incontinentiemateriaal verhoogt het comfort van de bewoners en verlicht het werk van de zorgverleners. Meer nachtrust. Betere zorg op maat. Werkbaar werk en minder verspilling en afval.

Verslag in de media:

  • Welke 'slimme luier' is de beste? Woonzorgcentra in Wachtebeke en Lochristi doen de test. "Dit spaart verplegers onnodig werk uit", van Cedric Matthys, Het Laatste Nieuws van 29 september 2022
  • Zorgverleners besteden tijd efficiënter danzij 'slimme luier', Zorgmagazine van 30 september 2022. 
  • Pilootproject "Slimme luiers: incontinentiezorg 2.0", ZorgNet Icuro, 25 oktober 2022.

'Uit het leven gegrepen' getuigenis van Filip Van Daele: 

Filip Van Daele gaf tijdens een webinar over de PIO-oproep 2023, specifiek gericht aan de zorgsector, dd 19 januari 2023, een 'uit het leven gegrepen' getuigenis over het traject dat ZorgSaam met PIO heeft doorlopen. Meer info over de webinar kan je onderaan de pagina vinden onder documenten.

Documenten

Raadpleeg hier alle documenten van dit project (niet toegankelijke documenten)

Delen: