Wat is het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten?
PIO begeleidt Vlaamse publieke organisaties (centraal, regionaal en lokaal) bij hun innovatie-aankopen. Je kan maximaal 50% cofinanciering van PIO krijgen als de aankopen voldoende impact en innovatie beogen. Daarnaast stelt PIO middelen ter beschikking voor het voorbereiden van de aankopen.
Doel
Met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) wil de Vlaams overheid de enorme koopkracht van de Vlaamse publieke sector meer strategisch inzetten voor innovatie.
Het PIO draagt zo bij tot:
- performantere overheden
- competitievere ondernemingen
- oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen
Aanbod
PIO biedt je als Vlaamse publieke organisatie de kans om innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen en/of te laten valideren via een overheidsopdracht. Deze oplossingen bieden een antwoord op de problemen of uitdagingen die zich in jouw publieke organisatie stellen.
Eens jouw aanvraag geselecteerd en opgenomen is in het PIO-portfolio, kan je rekenen op advies van en begeleiding door het PIO-team bij het hele aankooptraject. Voor het voorbereiden van de aankoop kan PIO desgewenst bijkomende externe expertise inhuren.
Je kan cofinanciering van PIO krijgen als de aankoop die uit de voorbereiding voortvloeit voldoende innovatie omvat en voldoende impact beoogt. De cofinanciering van PIO bedraagt in dit geval maximaal 50% van het aankoopbedrag. Meer over dit aanbod.
Middelen
De cofinanciering gebeurt door het Fonds voor Innoveren & Ondernemen (FIO). Voor de evaluatie van je aanvraag en de beslissing tot cofinanciering van de innovatieve overheidsopdracht(en) binnen jouw project doen we een beroep op de expertise van innovatie-adviseurs binnen VLAIO. De ondersteuning en begeleiding van de PIO-projecten en de innovatieve overheidsopdrachten gebeurt door de PIO-adviseurs. Na goedkeuring van cofinanciering komt er een subsidieovereenkomst tot stand tussen FIO en de projectaanvragers.
De oproep staat open voor alle publieke organisaties in Vlaanderen onderworpen aan de Wet op de Overheidsopdrachten. Er zijn geen thematische of andere beperkingen. De oproep verwelkomt innovatietrajecten in alle sectoren en domeinen, klein of groot. Ontdek de voorwaarden.
Wetgevend kader
De rechtsgrond voor de PIO-cofinanciering ligt vast in het Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek, ontwikkeling en innovatie in het kader van overheidsopdrachten van 22 maart 2024, van kracht sinds 1 april 2024.