Welke organisaties en projecten komen in aanmerking voor PIO?
PIO richt zich tot Vlaamse publieke organisaties die via een overheidsopdracht diensten, leveringen of werken willen aankopen voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie.
Voor wie?
Alle Vlaamse publieke sectororganisaties die structureel moeten voldoen aan de Wet op de Overheidsopdrachten kunnen een aanvraag indienen bij PIO. Hiertoe behoren de departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid, provinciale en lokale overheden, Vlaamse organisaties die afhangen van deze overheden (zoals bijv. intercommunales en zorginstellingen) en Vlaamse ziekenhuizen.
Als jouw publieke organisatie naast taken van algemeen belang ook economische activiteiten uitoefent, kan je enkel een PIO-aanvraag indienen voor zover dit project en de beoogde overheidsopdracht(en) passen binnen de taken van algemeen belang van jouw organisatie. De overheidsopdrachten die uit het PIO-traject voortvloeien, mogen in geen geval aanleiding geven tot marktverstoring door jouw organisatie.
Voor wat?
PIO biedt geselecteerde projecten begeleiding gedurende het volledige aankooptraject en kan ook voorzien in cofinanciering van (een deel van) de innovatieve overheidsopdrachten.
Een innovatieve overheidsopdracht is een overheidsopdracht voor diensten, leveringen of werken voor ‘onderzoek, ontwikkeling en innovatie’. We begrijpen ‘onderzoek, ontwikkeling en innovatie’ (O&O&I) als volgt:
- onderzoek en ontwikkeling: een activiteit van fundamenteel onderzoek, industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling
- innovatie: de toepassing van een nieuw of aanzienlijk verbeterd product, een nieuwe of aanzienlijk verbeterde dienst of een nieuw of aanzienlijk verbeterd proces, met als doel om maatschappelijke meerwaarde te creëren
De overheidsopdracht omvat concreet de aankoop van diensten, werken of leveringen voor:
- het uitvoeren van haalbaarheidsstudies, in voorbereiding op een innovatieve overheidsopdracht
- validatie, evaluatie en testen van prototypes van oplossingen of nieuwe combinaties van oplossingen in een testomgeving
- kleinschalige ‘proof of concepts’
- het uitvoeren en evalueren van proef- en demoprojecten
- de bouw van prototypes
- de installatie van piloten, proeftuinen en testomgevingen
- …
De PIO-trajecten zijn altijd uitdagend en experimenteel van aard. Ze houden risico in en leiden tot nieuwe inzichten, nieuwe kennis en relevante nieuwe toepassingen.
Afhankelijk van de scope van de innovatieve overheidsopdracht kan PIO:
- het volledig gegunde contract cofinancieren aan 50%
- een deel van het contract cofinancieren, met name de innovatieve elementen of deelopdrachten binnen het contract
De PIO-oproep staat open voor innovatie-aankopen in alle domeinen en sectoren. Er zijn geen thematische of andere beperkingen. De projecten kunnen groot of klein zijn.
Wat niet?
PIO biedt geen begeleiding noch cofinanciering voor
- beleidsstudies
- grootschalige infrastructuur- of architectuurwerken
- ...
Ontdek welke begeleiding PIO biedt en welke steun je kan krijgen.