Machine Upgrading 4.0
Een nieuw leven voor oude machines
Oude installaties belemmeren de overstap naar industrie 4.0, terwijl ze mechanisch nog perfect in orde zijn. Met de tips uit deze proeftuin krijgt je machinepark een tweede leven en bespaar je honderdduizenden euro’s!
Waarover gaat het?
Veel productiebedrijven maken gebruik van industriële machines of installaties van enkele tientallen jaren oud. Deze systemen zijn nog niet aan het einde van hun (mechanische) levensduur, maar bieden niet de binnen het industrie 4.0-paradigma gewenste functionaliteiten en energie-efficiëntie. Ze zijn vaak beperkt uitgerust met sensoren en in veel gevallen ontbreekt het deze machines aan rekenkracht, communicatie met het netwerk en een goede mens-machine-interface.
Deze proeftuin toont bedrijven hoe ze bestaande industriële systemen zonder grote meerkosten kunnen upgraden tot industrie 4.0-niveau, zónder te moeten investeren in nieuwe machines. Behalve inspiratie, krijgen bedrijven hulp bij het maken van een kosten-batenanalyse én begeleiding bij hun upgrade-traject.
Partners: KU Leuven-Campus Brugge (M-Group), Flanders Make (DecisionS), UGent (Machineries & Factories).
Vervolgproject 'Digitalent4Industry'
Opgelet: deze proeftuin is intussen afgelopen. Maar de technologie-demonstratoren én expertise worden verdergezet in het lopende project 'Digitalent4Industry', met steun van het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie. Hierin krijgen bedrijven die AR- en VR-toepassingen willen implementeren begeleiding op het vlak van menselijk kapitaal.
Waarom is dit interessant voor jou?
“Het upgraden van machines biedt tal van voordelen”, stelt Mark Versteyhe, professor aan het departement Werktuigkunde van de KU Leuven en projectleider van de proeftuin. “Naast de kostenbesparing, profiteren bedrijven van een langere levensduur en verbeterde energie-efficiëntie van hun machines. Bovendien zijn geüpgradede machines productiever, beschikken ze over meer en betere functionaliteiten én zijn ze makkelijker te onderhouden.”
Bedrijven doen in deze proeftuin ervaring op met verschillende technologische manieren om machines te upgraden, zoals het interfacen van nieuwe hardware/software met vintage versies. Daarnaast ervaren ze de impact van de upgrade op verschillende processen, dankzij een verhoogde efficiëntie, productiviteit en flexibiliteit, en een eenvoudiger onderhoud.
Wat is het aanbod?
De proeftuin biedt verspreid over drie jaar het volgende aanbod aan eindgebruikers en technologieleveranciers:
- Richtlijnen en hulpmiddelen voor kosten-batenanalyse om te evalueren wat de meest geschikte aanpak is om een verouderde machine of installatie te upgraden;
- Technologieoverzichten die vergelijken en selecteren van geschikte oplossingen makkelijker maken;
- Adviezen, begeleiding en opleiding voor implementatie;
- Vier demonstraties cases binnen verschillende sectoren: maakindustrie, farma, voeding, procesindustrie.
Contact
Contacteer projectleider Hans Hallez via hans.hallez@kuleuven.be of bel +32 (0) 494 92 56 93.