Proeftuinen industrie 4.0

Smart Farming 4.0

Automatische ziektedetectie van gewassen in de landbouw en fruitteelt

Spectrale beeldsensoren laten toe om met een drone landbouwgewassen te screenen op ziektes. Twee praktijkcases  demonstreren de mogelijkheden.

Waarover gaat het?

De proeftuin ‘Smart Farming 4.0’ demonstreert de mogelijkheden van hyperspectrale beeldverwerkingsplatformen aan de aan de hand van twee veelbelovende cases: de vroegtijdige en plaatsspecifieke detectie van de schimmelziekte alternataria in aardappelen en bacterievuur in boomgaarden.

Partners: Smart Digital Farming (onder leiding van ILVO), imec, Flanders Make, KU Leuven (MeBioS), VITO, Proefcentrum Fruitteelt.

 

Vervolgproject 'Dronedata'

Opgelet: deze proeftuin is intussen afgelopen. Maar de technologie-demonstratoren én expertise worden verdergezet in het lopende project 'Dronedata', met steun van het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Beleidsplan Artificiële Intelligentie. Hierin krijgen bedrijven die dronetoepassingen willen implementeren begeleiding op het vlak van menselijk kapitaal.

Ontdek hier alles over dit project!

 

Waarom is dit interessant voor jou?

De schimmelziekte alternaria kost landbouwers handenvol geld omwille van productieverliezen en de hoge kost aan arbeidsuren en gewasbeschermingsmiddelen. In de fruitteelt zorgen zware infecties van bacterievuur de laatste jaren voor steeds meer economische verliezen. Voor beide ziektes is een manuele veldinspectie momenteel nog de meest toegepaste preventiemethode.

Deze proeftuin laat zien hoe het anders kan met behulp van een drone en hyperspectrale camera’s. “Het vroegtijdig en plaatsspecifiek detecteren van ziektes laat landbouwers toe om snel in te grijpen met minder gewasbeschermingsmiddelen, om vervolgens de verandering op te meten en eventueel bij te sturen”, stelt onderzoeker Simon Cool van ILV.

Wat is het aanbod?

“We organiseren demo’s om de mogelijkheden te tonen van een hyperspectraal beeldverwerkingsplatform, en dat zowel voor het detecteren van alternaria als bacterievuur”, licht Simon Cool toe.

Maar deze proeftuin wil ook andere sectoren inspireren. Simon Cool: “We delen onze inzichten met andere bedrijven in de maakindustrie, zodat ook zij de mogelijkheden van hyperspectrale beeldverwerkingsplatformen ontdekken en kunnen nadenken over toepassingen in hun eigen activiteitendomein.”

Contact

Contacteer projectleider Jonathan Van Beek via jonathan.vanbeek@ilvo.vlaanderen.be of bel 09 272 27 62.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: