Technologie voor Werkbaar werk
Technologie laat mensen aangenamer én langer werken
Technologieën zoals cobots, digitale werkinstructies en exo-skeletten kunnen medewerkers ondersteunen bij het uitvoeren van hun taken. Deze proeftuin demonstreert de mogelijkheden om de werkbaarheid van jobs te verhogen.
Waarover gaat het?
De nieuwe Proeftuin Industrie 4.0 ‘Technologie voor Werkbaar Werk’ wil in drie jaar tijd 750 bedrijven bereiken om innovatieve technologieën toe te passen die de werknemers ten goede komen. Het gaat onder meer om cobots, digitale werkinstructies en pakken die het lichaam ondersteunen bij fysiek zwaar werk (exo-skeletten).
Het project loopt van 1 januari 2022 tot 31 december 2024 en wordt uitgevoerd door de onderzoeksinstellingen Flanders Make, imec, Sirris en HIVA (KU LEUVEN).
Waarom is dit interessant voor jou?
De Vlaamse arbeidsmarkt staat sterk onder druk. Veel bedrijven krijgen hun vacatures moeilijk ingevuld. Om deze krapte aan te pakken is het niet alleen belangrijk om zoveel mogelijk mensen aan de slag te krijgen. Ze moeten ook aan de slag blijven. Werkbaar werk is daarbij een belangrijke hefboom.
Deze proeftuin onderzoekt en demonstreert hoe ook jouw bedrijf met behulp van innovatieve technologieën de werkbaarheid van jobs kan verhogen.
Daarbij is er aandacht voor drie domeinen:
- De fysieke belasting van werknemers;
- De cognitieve belasting van werknemers;
- De arbeidsorganisatie, zoals interne productieflows.
De proeftuin richt zich tot alle bedrijven uit de brede maakindustrie (inclusief bouw, logistiek, voeding, chemie...) met minstens tien medewerkers, die hun interne processen op orde hebben én beschikken over voldoende capaciteit om een innovatietraject te starten.
Duik in het aanbod!
De proeftuin biedt nog minstens tot eind 2024 drie mogelijkheden om jouw bedrijf verder te helpen rond werkbaar werk:
Doe de quickscan
Met Quickscan Werkbaar Werk meet je snel de werkbaarheid van jouw medewerkers met behulp van een korte vragenlijst. Geschikt voor bedrijven vanaf 20 medewerkers. Je organiseert zelf een korte digitale vragenlijst onder jouw werknemers voor het meten van de vier belangrijkste werkbaarheidsindicatoren: werkstress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privébalans.Na de bevraging ontvang je een rapport met de werkbaarheidsgraad van jouw bedrijf, vergeleken met sectorgenoten in Vlaanderen. Bovendien krijg je suggesties om de werkbaarheid te verhogen. Zo heb je een ideaal vertrekpunt voor mogelijk interventies!
Organiseer een bevraging via quickscan-werkbaarwerk.be.
- Test de technologie
Er zijn negen demonstratoren beschikbaar, die je kan testen en evalueren bij een van de projectpartners, bij een technologieleverancier of ter plaatse in jouw bedrijf. Aanvragen doe je via tech4ww@flandersmake.be.- Sensor-gebaseerde ergonomie-monitoring --> BEKIJK DEMO
- Exo-skeletten
- Flexibel inzetbare robot --> BEKIJK DEMO
- Virtuele trainingsomgeving --> BEKIJK DEMO
- Digitale werkinstructies --> BEKIJK DEMO
- IoT-monitoring van werkomgeving
- Monitoring mentaal welzijn van medewerkers
- Slimme manipulator --> BEKIJK DEMO
- Geluidsmonitoring bij verspanende operaties
- Plan een workshop
In deze interactieve workshop verken en test je een technologie naar keuze, terwijl experten van de KU Leuven en de VUB de op jouw bedrijf, werkorganisatie en jobs analyseren. Na 3 uur weet je in welke mate een technologie bijdraagt tot meer werkbaarheid in jouw bedrijf.
Ideaal voor bedrijven die nog twijfelen over de aankoop van een bepaalde technologie.
Tip: betrek verschillende medewerkers bij deze workshop (operator, manager, technisch verantwoordelijke, HR-manager, direct leidinggevende) voor de beste resultaten.
Contact
Contacteer projectleider Raf Vranken via raf.vranken@flandersmake.be of bel +32 478 38 0220.
Adres: Gaston Geenslaan 8, 3001 Leuven, België