MES4SME
Goedkopere en gebruiksvriendelijkere productiesoftware
Kant-en-klare, betaalbare productiesoftware maakt het voor kmo’s makkelijker dan ooit om aan te knopen met industrie 4.0. Maar hoe begin je aan zo’n traject? Via deze proeftuin!
Waarover gaat het?
Een Manufacturing Execution System (MES) is software om de efficiëntie en transparantie van een productieproces te optimaliseren. Omdat MES-projecten vroeger vaak te generiek, duur en onvoldoende flexibel waren, lieten veel bedrijven de MES 3.0-trein aan zich voorbij gaan. En dat is jammer, want om competitief te blijven, hebben bedrijven hebben nood aan betrouwbare, flexibele en configureerbare productiesoftware.
Kant-en-klare en betaalbare tools met genoeg dataopslag en rekencapaciteit zijn momenteel beschikbaar en bieden bedrijven de mogelijkheid om snel, pijnloos én voordelig de sprong te maken naar de vierde industriële revolutie. Deze proeftuin informeert, adviseert en begeleidt kmo’s bij hun MES 4.0-traject.
Partners: UGent-Industrial Systems Engineering, Flanders Make, VUB-Photonics (B-Phot)
Waarom is dit interessant voor jou?
“We richten ons tot alle kmo-productiebedrijven die een MES willen invoeren, maar mede door enkele specifieke eisen (grote productvariatie, kleine aantallen, grote flexibiliteit) onvoldoende zicht hebben op de mogelijkheden ervan en/of er niet in slagen om dit kostenefficiënt en laagdrempelig te doen”, vertelt Johannes Cottyn, professor aan de vakgroep Industriële Systemen en Productontwerp van de UGent en projectleider van deze proeftuin.
“Wij bieden kmo’s een overzicht van beschikbare MES 4.0-technologie en helpen hen bij het inschatten van de kosten en baten. Verder werken we een objectieve en gestructureerde methodologie uit voor een functievereistenstudie en kosten-batenanalyse, die hen in staat stelt om hun MES-traject sneller en goedkoper af te leggen.”
Wat is het aanbod?
De proeftuin bestaat uit een demonstratie- en een experimenteeromgeving. De pilootlijn van B-Phot in Gooik illustreert een reëel MES 4.0-project van a tot z. In de experimenteeromgeving in Kortrijk kan je zelf aan de slag met een aantal MES 4.0-componenten.
“Daarnaast organiseren we op beide locaties events, workshops en demonstraties”, zegt Johannes Cottyn. “In ons labo in Kortrijk willen we ook een zestal experimenteersessies in de vorm van hackathons houden rond bepaalde thema’s, toegepast op concrete bedrijfscases.”
Tip: deze proeftuin biedt kortlopende adviezen van één à twee dagen. Extra werk wordt verrekend aan marktconforme prijzen.
Contact
Contacteer projectleider Johannes Cottyn via johannes.cottyn@ugent.be of bel +32 (0) 56 241 221.