Economisch weer- en wendbaar
De (her)ontwikkeling van een bedrijventerrein focust op het economisch optimaal functioneren, de toekomstbestendigheid, de profilering van het terrein en het inzetten op nieuwe organisatie- en businessmodellen.
Economische ontwikkelingen en innovaties volgen elkaar vandaag in hoog tempo op. Dit heeft ook een belangrijke impact op bedrijventerreinen. Bij een (her)ontwikkeling van het terrein moet rekening gehouden worden met de weer- en wendbaarheid naar de toekomst. Dit kan een economische meerwaarde opleveren voor de bedrijven en de ruime omgeving. Denk maar aan de ontwikkeling van lokale werkgelegenheid en/of het realiseren van toegevoegde waarde door de bedrijven op het terrein. Zo kunnen gevestigde bedrijven doorgroeien onder betere ondernemingsomstandigheden en omgevingskwaliteit.
Het economisch weer- en wendbaar maken van de bedrijven en bedrijventerreinen is bij (her)ontwikkeling mogelijk door:
- Inzetten op innovatie en het creëren van netwerken. Innovatieve ondernemingen staan als eerste klaar om de nieuwe en toekomstige noden van de markt te beantwoorden. Daarnaast is de profilering van het terrein zeer belangrijk. Wat is de ligging van het terrein? Wat is de relatie tot de omgeving en andere bedrijventerreinen? Op welk type bedrijven (grootte, sector, type tewerkstelling, etc.) zal worden gefocust? Er moet bepaald worden voor welke doelgroep het bedrijventerrein zal blijven voorzien.
- Gebouwen aanpasbaar maken aan nieuwe trends om toekomstige veranderingen op te vangen met minimale aanpassingen.
- De mogelijkheid voor bedrijven om hun activiteiten ten volle uit te voeren. Bijvoorbeeld, door het plaatsen van een geluidsberm tussen het terrein en de naastgelegen woonwijk.
- Het inzetten op tijdelijk en flexibel ruimtegebruik waardoor binnen- en buitenruimten maximaal in gebruik worden genomen. Gebouwen en open ruimten moeten daarvoor aangepast worden, zodat verschillende activiteiten mogelijk zijn.
Aandachtspunten
- De ‘war for talent’ leidt tot een vraag vanuit bepaalde ondernemingen tot meer stedelijkheid, levendigheid en complementaire functies op bedrijventerreinen, alsook een multimodale bereikbaarheid. Door in te zetten op synergieën en kruisbestuiving tussen de bedrijven onderling, kunnen nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan. Ook bij meer perifere bedrijventerreinen is een verhoogde aandacht voor de kwaliteit en voorzieningen belangrijk.
- Bij tijdelijk en flexibel ruimtegebruik kunnen gemeenten werken met een leegstandsbeheerder of parkmanager. Dat maakt het mogelijk om ondersteunende functies op bedrijventerreinen te coördineren en evalueren. De tijdelijke en flexibele activiteiten moeten ook passen binnen de beoogde profilering van het terrein. Het profiel van nieuwe, tijdelijke gebruikers moet in lijn liggen met het algemeen profiel van het bedrijventerrein.
- Om inzicht te krijgen in de toekomstige kwantitatieve en kwalitatieve uitbreidingsvraag naar werklocaties en goed in te spelen op de dynamiek van de maatschappij, kan een duidelijke marktanalyse mét strategie opgesteld worden.
Verwijzingen
- Praktijkboek duurzame bedrijventerreinen en bedrijventerreinmanagement: het verduurzamen van bedrijventerreinen door de samenwerking tussen ondernemingen onderling te stimuleren en door het invoeren van parkmanagement (POM West-Vlaanderen, 2009).
- De juiste onderneming op de juiste plaats in uw gemeente: handleiding voor de opmaak van het gemeentelijk handvest voor bedrijfshuisvesting (Unizo, 2016).
- Aan de slag met de 10 kernkwaliteiten van de leefomgeving: economische vitaliteit, robuustheid en aanpasbaarheid & Herkenbaarheid, leesbaarheid en visuele aantrekkelijkheid van de omgeving (Departement Omgeving, 2021).
- Slim ruimtegebruik door hergebruik en omkeerbaar ruimtegebruik (Departement Omgeving, 2012).
- Tools, ontwerprichtlijnen en bouwcatalogus rond veranderingsgericht bouwen (OVAM, 2018).