Organisatorisch
Bij (her)ontwikkeling van een bedrijventerrein zijn instrumenten noodzakelijk om de bouwstenen en kwaliteitsdoelstellingen te realiseren.
Om een kwaliteitsvolle (her)ontwikkeling te realiseren, zijn bruikbare en effectieve instrumenten wenselijk. Deze instrumenten moeten transities op het terrein mogelijk maken. Ze kunnen zowel geïnitieerd worden vanuit overheidsinstanties, vanuit een engagement tussen de aanwezige bedrijven op een terrein of door (een samenwerking van) andere stakeholders. Hierbij moet telkens rekening gehouden worden met de juridische context, de huidige praktijk, de oplossing die de maatregel biedt, hoe de maatregel kan worden verankerd in de regelgeving, mogelijke randvoorwaarden etc. Zowel het financiële aspect als de onzekerheid over het verkrijgen van de vergunning spelen bij de ontwikkelaar telkens mee. Een instrumentarium dient om de activering van de bedrijventerreinen te realiseren. Er zijn meerdere instrumenten mogelijk om hetzelfde doel te bereiken.
De instrumenten hebben verschillende functies:
- Oriënteren: bv. het opmaken van een beeldkwaliteitsplan
- Reguleren: bv. het opleggen van regels in een kavelpaspoort
- Faciliteren en verbinden: bv. het opzetten van een bedrijveninvesteringszone
- Stimuleren en investeren: bv. het toekennen van subsidies
Aandachtspunten
- Vanuit de bouwsteen organisatorisch ligt niet enkel de klemtoon op de planning en realisatie van de (her)ontwikkeling, maar ook op de vervolgstappen. Het is belangrijk om vooral i.k.v. het beheer na te denken op langere termijn.
- Bij een (her)ontwikkeling is het wenselijk dat verschillende actoren inzetten op samenwerking. Dit is o.a. mogelijk door het opzetten van een bedrijventerreinvereniging.
Verwijzingen
- Praktijkboek duurzame bedrijventerreinen en bedrijventerreinmanagement: het verduurzamen van bedrijventerreinen door de samenwerking tussen ondernemingen onderling te stimuleren en door het invoeren van parkmanagement (Interreg IIIA-programma,2009).
- De oprichting van een vzw in het kader van bedrijventerreinmanagement: praktisch werkdocument dat inzicht geeft in de mogelijkheden bij de oprichting van een bedrijvenvereniging in de vorm van een vzw (POM Antwerpen, 2013).