Regelgevend kader voor innovatieve overheidsopdrachten
Bij innovatieve overheidsopdrachten moet je rekening houden met een aantal regels.
- De Belgische regelgeving overheidsopdrachten is gebaseerd op Europese regelgeving.
- De kaderregeling betreffende staatssteun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie: artikelen 32 tot en met 35 zetten uiteen aan welke voorwaarden overheidsopdrachten voor O&O-diensten moeten voldoen om verenigbaar te zijn met de interne markt.
- De rechtsgrond voor de PIO-cofinanciering ligt vast in het besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek, ontwikkeling en innovatie in het kader van overheidsopdrachten (goedgekeurd op 22 maart 2024).
TIP: Betrek altijd je juridische dienst als je aan de slag gaat met innovatieve overheidsopdrachten. Zij kunnen je helpen met de regelgeving die van toepassing is op jouw specifieke opdracht.
Er bestaat ook specifieke regelgeving rond pre-commercieel inkopen of precommercial procurement.
- Naast de plaatsingsprocedures binnen de wetgeving inzake overheidsopdrachten (WOO) van 17 juni 2016, bepaalt artikel 32 van de WOO onder welke voorwaarden opdrachten voor diensten van onderzoek en ontwikkeling niet onder de toepassing van de bepalingen van deze wet vallen. Het gaat hier over het zogenaamde pre-commercieel inkopen of precommercial procurement (PCP). De algemene beginselen van overheidsopdrachten en de kaderregeling betreffende staatssteun voor onderzoek, ontwikkeling en innovatie (2022/C 414/01) blijven van toepassing op pre-commercieel inkopen.
- Meer uitleg over de bepalingen inzake onderzoeks- en ontwikkelingsdiensten vind je op de website van Het Facilitair Bedrijf, onder ‘onderzoeks- en ontwikkelingsdiensten’.
- Meer informatie over precommercial procurement vanuit de Europese Commissie is te vinden op de website van de Europese Commissie of in het publicatieblad van de Europese Unie onder ‘precommercieel inkopen’.