STEM in onderwijs

Als bedrijf samenwerken met het basisonderwijs

Bedrijven hebben nood aan STEM-profielen, maar STEM-studierichtingen in het onderwijs kampen met verschillende uitdagingen. Jouw bedrijf kan hier een verschil in maken.

Vanaf 6 jaar tot 12 jaar zitten leerlingen in het basisonderwijs. Daarin heeft STEM een explorerende en oriënterende functie. Zo komen kinderen tot inzichten over hun leefwereld.

Kinderen uit het basisonderwijs maken nog geen studiekeuze. Ze hebben een open geest waardoor je nog zaadjes voor verschillende interesses kan planten. Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat het belangrijk is om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met STEM. Wie in de lagere school in contact kwam met STEM, is meer geneigd om te kiezen voor een STEM-studierichting op latere leeftijd. 

Niet enkel binnen de schoolmuren, maar ook daarbuiten kunnen leerlingen STEM beleven. Het Beroepenhuis speelt hierin een mooie rol. Tijdens een bezoek aan het Beroepenhuis doorlopen jongeren tussen 11 en 14 jaar een interactieve tentoonstelling en nemen ze deel aan talentenateliers. Hierdoor maken ze actief kennis met sectoren en beroepen, met nadruk op technische en praktische beroepen.

Wat kan ik doen voor het basisonderwijs? Wie kan me helpen?

Interesse om bij te dragen aan STEM in het basisonderwijs? Jouw expertise delen kan op veel manieren. Raadpleeg de wegwijzer hieronder, ontdek partners die jou kunnen helpen en laat je inspireren door andere bedrijven.

  • 1

    Ontvang een groep kinderen in jouw bedrijf. Maak jouw rondleiding op kindermaat. Een leuke doe-activiteit daarbij laat een diepere indruk na. Een voorbereiding en nabespreking tijdens de les zorgen voor een betere ervaring van het bezoek zelf. Pols of de leerkracht hier ondersteuning bij kan gebruiken.

    Opgepast: Vermijd grote machines die veel geluid maken in jouw bedrijf. Jonge kinderen zouden dat kunnen ervaren als te overdonderend, wat hun beeld over STEM-beroepen negatief kan beïnvloeden.

    Handige links om het bezoek voor te bereiden:

  • 2

    Als bedrijf bezit je een schat aan educatief materiaal, vaak zonder dat je het zelf beseft. Dit materiaal kan ook nuttig zijn voor de jongere generaties, en dus ook in het basisonderwijs. Je kan deze digitale leermiddelen delen via KlasCement, een online databank met lesmateriaal dat leerkrachten kunnen gebruiken. Benieuwd naar meer? Connecteer met KlasCement.

  • 3

    Ben je van plan om jouw machines of toestellen te vernieuwen? Ga je restmateriaal weggooien? Misschien kan jouw oude materiaal nog iets betekenen in klaslokalen. Op zoek naar een school in jouw buurt? Raadpleeg de scholenzoeker van onderwijskiezer.

  • 4

    Zorg voor nauwe contacten met sectorfondsen en/of sectorfederaties en wees op de hoogte van sectorspecifieke of sectoroverschrijdende acties.

    Tip: Wist je dat de provincies nauwe contacten hebben met de sectoren? Via flankerend onderwijsbeleid besteden de provincies aandacht aan de afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Raadpleeg de specifieke webpagina’s voor meer informatie:

  • 5

    Onderschat verder niet wat het kan betekenen voor kinderen om in hun vrije tijd STEM te beleven. Kom meer te weten over hoe je als bedrijf hier aan kan bijdragen.

Hulp nodig? 

Met de STEMhub informeert, inspireert en ondersteunt VLAIO bedrijven in initiatieven ter versterking van STEM. Heb jij niet meteen gevonden wat je zocht? Ben je nog op zoek naar een partner? Aarzel niet om ons te contacteren via het contactformulier.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: