STEM in onderwijs

Als bedrijf samenwerken met het hoger onderwijs

Bedrijven hebben nood aan STEM-profielen, maar STEM-studierichtingen in het onderwijs kampen met verschillende uitdagingen. Jouw bedrijf kan hierin een verschil maken.

Het Vlaamse hogeronderwijslandschap bestaat uit 13 hogescholen en 5 universiteiten. Elke instelling voert kerntaken uit rond onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening en beschikt hiervoor over een ruime mate van autonomie. 

Wat kan ik doen voor het hoger onderwijs? Wie kan me helpen?

Als bedrijf kan je op verschillende manieren een samenwerking met hoger onderwijs aangaan, zowel op vlak van onderwijs als onderzoek. Waar vind je informatie en inspiratie? Welke partners kunnen jou ondersteunen?

Onderwijs

Op Onderwijskiezer kan je een handig overzicht raadplegen over de verschillende soorten hoger onderwijs. Hogescholen bieden professioneel gerichte opleidingen aan in de vorm van driejarige bacheloropleidingen en tweejarige graduaatsopleidingen. Deze opleidingen richten zich bij uitstek op de beroepspraktijk. Universiteiten bieden driejarige academische bacheloropleidingen en één- of tweejarige masteropleidingen aan. Interesse om als bedrijf bij te dragen aan de ontwikkeling van studenten tijdens hun opleiding? Ontdek enkele praktische tips.

  • 1

    Aangezien de planning van het academiejaar in semesters of trimesters verloopt, gaan er snel een paar maanden voorbij om van een eerste kennismaking tot de start van de samenwerking te komen. Tijdig aan jouw samenwerkingsplannen beginnen is daarom cruciaal.

  • 2

    Raadpleeg het hogeronderwijsregister voor een overzicht van alle erkende bachelor-, master- en graduaatsopleidingen in Vlaanderen.

    Tip: Wist je dat het opleidingsaanbod ook nuttig kan zijn voor jou als werkgever of jouw werknemers

  • 3

    Raadpleeg de ligging van hogescholen en universiteiten en contacteer de hogeschool of universiteit in jouw buurt. De specifieke websites per instelling vind je gebundeld terug via Vlaamse Hogescholenraad (VHLORA), voor hogescholen, of Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), voor universiteiten.

    Vind je jouw weg niet? Stel jouw vraag aan de Vlaamse Hogescholenraad of de Vlaamse Interuniversitaire Raad. Deze organisaties verbinden en versterken de 13 Vlaamse hogescholen en 5 universiteiten. Zij kunnen je verder in contact brengen.

  • 4

    Welke samenwerkingen zijn er mogelijk? Pols eens bij jouw lokale hogeschool of universiteit naar de verschillende opties:

    • jezelf of jouw werknemers als gastdocent inzetten;
    • een bedrijfsbezoek organiseren;
    • restmateriaal of studiemateriaal schenken aan een hogeschool;
    • aan projectwerk meedoen zoals Volvo 
    • op beroepsbeurzen aanwezig zijn;
    • zetelen in advies- of resonantieraden voor input van curricula;
    • aftoetsen van het curriculum;
    • werkplekleren aanbieden, bijvoorbeeld een stage
    •  ...

Onderzoek

VLAIO ondersteunt en faciliteert onderzoek en innovatie via specifieke samenwerkingen tussen bedrijven en instellingen voor hoger onderwijs.

  • 1

    Blikopener is een initiatief van VLAIO en VHLORA, de Vlaamse Hogescholenraad. Via dit instrument delen de hogescholen hun praktijkgerichte kennis met ondernemingen. Leg dus gerust een uitdaging of vraag voor. Je krijgt gratis laagdrempelig advies en je ontdekt de verschillende samenwerkingsmogelijkheden met het praktijkgericht onderzoek van de hogescholen:

    • Studentenproject, studentenstage, bachelorproef
    • Deelname als lid van een gebruikerscommissie van een project
    • Professionalisering via levenslang leren
    • Contractonderzoek
    • Partner in gesubsidieerde projecten

    Stel je vraag via Blikopener en word met de juiste hogeschool en onderzoeksgroep in contact gebracht. Gebruik hiervoor hun contactformulier.

    Tip: Raadpleeg inspirerende samenwerkingen tussen ondernemers, organisaties en hogescholen in het IMPACT-magazine werk & economie van VHLORA (uitgave mei 2024).

  • 2

    De Vlaamse universiteiten bezitten veel kennis en expertise met een meerwaarde voor de economie en maatschappij. Daarom werd TTO Flanders opgericht, een gezamenlijk initiatief van de Technology Transfer Offices van de vijf Vlaamse universiteiten: Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen, KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt. Samen richtten ze een aanspreekpunt op voor wie wil samenwerken met een Vlaamse universiteit of hogeschool.

  • 3

    Om de economische meerwaarde van onderzoek te stimuleren, richtte VLAIO het Baekeland-mandaat in. Daarbij werken een doctorandus, een Vlaamse universiteit en een Vlaams bedrijf samen. Die doctorandus doet vier lang onderzoek bij jouw bedrijf. VLAIO biedt jou cofinanciering aan voor kosten verbonden aan dat onderzoek. Het resultaat? Interessante onderzoeksresultaten waar jouw bedrijf aan de slag mee kan en een doctoraat voor de doctorandus.

  • 4

    Benieuwd hoe VLAIO samenwerkingen tussen kennisinstellingen en bedrijven ondersteunt? Raadpleeg het overzicht.

Maatschappelijke dienstverlening

In het kader van wetenschapscommunicatie nemen hogescholen en universiteiten ook zelf initiatieven, zoals

Hulp nodig?

Met de STEMhub informeert, inspireert en ondersteunt VLAIO bedrijven in initiatieven ter versterking van STEM. Heb jij niet meteen gevonden wat je zocht? Ben je nog op zoek naar een partner? Aarzel niet om ons te contacteren.

Heeft deze informatie je geholpen?
Gelieve aan te geven waarom niet: